Mitt i Hässelby

Dags att prata droger i rika områden

- Mohamed Nuur (S), ordförande för Socialdemo­kraterna i Tensta och riksdagska­ndidat

För några dagar framkom något oroväckand­e. I en undersökni­ng från Brå har man konstatera­t att ungdomar i innerstan använder mer narkotika än i förorterna.

Men de misstänks sällan för narkotikab­rott.

Många medborgare tycker och tänker att det sker narkotikah­andel i större utsträckni­ng i förorterna och enstaka gånger i innerstan.

Men här har vi en helt ny undersökni­ng som visar en helt omvänd bild och då måste man börja fråga sig hur det har kunnat undgå oss alla.

Kan det bero på att förorterna är mer bevakad av polisen och av media än innestan? Jag tänker oavsett var man landar så måste man kunna diskutera detta.

I undersökni­ngen kan man tydligt se att de som bor i ett välbärgat område och de som har föräldrar som är högutbilda­de misstänks mindre.

Jag är frustrerad och inte bara för att man har målat ut förorterna som de ställen där det sker narkotikah­andel, men jag är mer frustrerad över att man inte ger utrymme att diskutera hur det har kunnat gå så pass långt utan att det upptäckts i andra områden.

Det är viktigt att polisen höjer på sina ögonbryn och börjar tänka på sin arbetsmeto­d och hur det har kommit sig att detta har runnit mellan fingrarna.

Varje barn och ungdom som missbrukar narkotika måste både få hjälp och lagföras, oavsett var än den bor i Stockholm. Sånt får inte hamna i skuggan för att man inte vill förstöra ett områdes rykte. Det är orättvist mot ungdomarna som kommer djupare in i drogerna.

Gång på gång har jag uttryckt att media har en stor roll i vad som hamnar på debatt-tapeten. Nu måste denna undersökni­ng leda till eftertanke om vad det är som bör förändras, och hur man går vidare. Sådana här diskussion­er kan föras både inom polisen och socialtjän­sten, men också bland andra aktörer i samhället där media kan spela en stor roll. Om man synliggör och pratar mer om det så är man närmare än lösning, än om man inte pratar om det.

Det får inte gömmas under mattan, för våra ungdomar i både förorten och innerstan är Sveriges framtid och mycket viktigare än allt annat.

Så låt oss alla slå ihop våra kloka huvud och vässa tankar och pennor så att våra ungdomar får en bra framtid.

 ??  ??
 ??  ?? FRUSTRERAD. Vi måste prata om hur missbruket målas upp, skriver Mohamed Nuur (S).
FRUSTRERAD. Vi måste prata om hur missbruket målas upp, skriver Mohamed Nuur (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden