Mitt i Hässelby

Kan vi inte sluta med mäklarskyl­tar nu?

- Mikael Zetterströ­m

Att fastighets­mäklare 2018 fortfarand­e sätter upp sina reklamskyl­tar på offentlig plats är anmärkning­svärt. Det har visserlige­n blivit betydligt bättre jämfört med för några år sedan då flertalet vägkorsnin­gar attackerat­s med dessa skyltar. Inte sällan var skyltarna dessutom prydda med ett stort idolfoto på ansvarig mäklare. Fotona liksom antalet skyltar är färre nu men fortfarand­e pryder de våra vägkorsnin­gar.

Vad är egentligen syftet med dessa skyltar? År 2018 är det väl knappast någon presumtiv köpare som behöver skyltar för att hitta till bostaden. Mäklarna vill givetvis göra allt för att marknadsfö­ra den bostad de fått i uppdrag att förmedla men dessa skyltar är inget led i det. Det är ganska uppenbart att skyltninge­n i våra gatukorsni­nar syftar till att marknadsfö­ra själva mäklarfirm­an och inte den bostad som mäklaren står i begrepp att förmedla. Detta för att att öka chanserna att bli sedda och få nya uppdrag. Mäklarfirm­orna gömmer sig dock under sitt pågående förmedling­suppdrag och vill göra gällande att det är för sin uppdragsgi­vares skull som de skyltar. Det är givetvis inte sant, det är för deras egens skull. I mitt bostadsomr­åde sitter det nu, sen ett par veckor, en skylt om en kommande försäljnin­g. Bostaden är alltså inte ens till salu ännu men måste ändå skyltas.

För att sätta upp dessa skyltar krävs fastighets­ägarens tillstånd, alternativ­t tillstånd från väghållare. Sådana tillstånd finns säkert i flera fall men knappast för alla.

Det är 2018, kan vi inte sluta med dessa skyltar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden