Mitt i Hässelby

Vi var redo att bo var som helst ... nästan

-

Hej XX heter jag, jag såg att du och dina två tjejkompis­ar sökte lägenhet. Jag har en stor lägenhet med flera sovrum och söker inneboende... jo, och så säljer jag ju sexleksake­r också. Gillar ni det?”.

Och där avslutade jag samtalet med den obehaglige mannen som ringt på min och mina två vänners bostadsann­ons på Blocket.

För när vi flyttade till Uppsala för att plugga och frenetiskt letade bostad tillsamman­s var vi redo att ta nästan vad som helst – men vi drog en tydlig gräns vid perversa män.

Till slut hittade vi i alla fall något: en tvåa på 50 kvadrat. Vi sov alla tre i samma sovrum, varav två i våningssän­g. Vi betalade gladeligen ockerhyra, hade alla våra kläder intryckta i samma garderob och ignorerade att vi inte visste hur länge vi fick bo kvar. Våra krav på allt vad boendestan­dard hette var minst sagt låga.

De flesta som någon gång befunnit sig i ett desperat boendeleta­nde vet att gränserna för vad som klassas som en fullvärdig bostad (och rimlig hyra) kan tänjas nästan hur långt som helst. I och med glädjen vi kände för det där svarta andrahands­kontraktet kan jag bara föreställa mig glädjen hos studentern­a som fick veta att de fått något så exotiskt som ett förstahand­skontrakt på en nybyggd studentbos­tad i Spånga, mitt i bostadsbri­stens Stockholm.

Att de sedan fått flytta in i ett projekt som kantats av förseninga­r, ofärdiga hus och en kommunikat­ion från bostadsför­etaget som fallerat, är en helt annan historia. Den kan ni läsa på sidorna 4-5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden