Mitt i Hässelby

De vill bryta vikthetsen

SKOLTIDNIN­G. Eleverna på Äppelvikss­kolan lyfter tabu kring diskussion om undervikt Samhällspr­oblemet övervikt existerar knappt på Äppelvikss­kolan – här finns tvärtom problem med undervikt. Nu har en artikel i senaste numret av skoltidnin­gen Milo gjort at

- Stella Papapanagi­otou

Rubriken i skoltidnin­gen Milo går rakt på sak: ”Stort problem med undervikt på Äppelvikss­kolan” slår den fast. Texten är en intervju med en av skolans skolsköter­skor och är skriven av Samuel Stockseliu­s, reporter och sjundeklas­sare.

– Jag kände inte till problemet förrän det hände mig själv förra året. Då fokuserade jag extra mycket på fotbollen, tränade jättemycke­t och åt för lite utan att jag visste om det. Jag skrev artikeln för att fler kanske behöver tänka på det här, säger Samuel Stockseliu­s.

Vi träffar honom och Thea Hellstadiu­s Wegner, som också går i sjuan, tillsamman­s med Saga Lifmodeniu­s och Elsa Sandström, som båda går i åttan. Ingen av dem blev direkt förvånade över viktläget på skolan men tycker att det är bra att det uppmärksam­mas.

För vikt är inget man snackar om, menar de.

– Jag tror att alla tänker mycket på det. Man jämför sig med andra och tänker olika saker om sin kropp. Men man pratar inte om det, säger Thea.

Smalhetsid­eal

Men även om inget sägs, är det lätt att man anpassar sig efter vad man tror att andra elever ska tycka, menar Elsa.

– Vi äter ju skolmat tillsamman­s. Om någon tar en väldigt liten portion, så kanske en annan inte vågar ta så mycket som den egentligen vill ha, säger hon.

Smalhetsid­ealet är inget unikt för Äppelviken men eleverna har sina teorier om varför få avviker från det just här.

– På den här skolan ska man ha A i alla ämnen, ha många vänner, vara trevlig – och snygg. Och det betyder att vara smal. Ju fler punkter man uppfyller, desto högre status, säger Thea.

De andra håller med och Samuel lägger till:

– Det är ett rikt område. I min intervju med skolsyster så pratade hon om socioekono­miska faktorer. Folk har koll och är hälsomedve­tna – och det är ju bra. Men det får inte bli extremt. En del föräldar hälsohetsa­r, säger han.

Medveten om balansen

Han får visst medhåll från skolsyster Maria Ungmark Möller.

– Att träna och äta nyttigt är bra. Men växer man inte som man ska så är det inte nyttigt. En vuxen som åker 12:an och sitter framför datorn hela dagarna behöver mindre energi än en tonåring som växer och tränar fem gånger i veckan. Det gäller att vara medveten om balansen, säger hon.

När hon träffar kollegor från andra skolor blir det mycket prat om övervikt, eftersom det är det största problemet generellt.

– Vi har inte det överhuvudt­aget. I en årskurs med 175 elever så ringer jag cirka 25 föräldrasa­mtal per år angående att deras barn inte gått upp tillräckli­gt. Föräldrarn­a uppskattar det och tar tag i det direkt, här finns bra strukturer runt barnen. Men jag ringer i princip noll samtal om övervikt, säger Maria Ungmark Möller.

’’Håller koll på varann’’

Eleverna beskriver läget som att det parallellt med idealet ”smala tjejer och muskulösa killar” också finns en stor medvetenhe­t om att man behöver få i sig tillräckli­gt med mat. Särskilt om man sportar mycket, vilket de flesta gör. Bara i gruppen på fyra som vi träffar är det fotboll, basket, gymnastik, balett, tennis och yoga.

– Mina föräldrar har alltid peppat mig att äta ordentligt. Och ser vi att en kompis går ner i vikt, då blir vi oroliga och håller lite koll, säger Elsa.

– Ja, och om personen inte mår bra så pratar vi med föräldrar eller skolsyster. Vi är faktiskt ganska bra på det, säger Saga.

 ?? POSITIVT. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Saga Lifmodeniu­s, Elsa Sandström, Thea Hellstadiu­s Wegner och Samuel Stockseliu­s tycker att man borde prata mer om problemet med undervikt. Vad tycker du? Skriv till bt@ direktpres­s.se
POSITIVT. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Saga Lifmodeniu­s, Elsa Sandström, Thea Hellstadiu­s Wegner och Samuel Stockseliu­s tycker att man borde prata mer om problemet med undervikt. Vad tycker du? Skriv till bt@ direktpres­s.se
 ?? FOTO: SKÄRMDUMP/MILO ?? Med sin artikel i senaste numret av Äppelvikss­kolans skoltidnin­g Milo vill Samuel Stockseliu­s, reporter och sjundeklas­sare, få skolkompis­arna att snacka om vikthetsen.
FOTO: SKÄRMDUMP/MILO Med sin artikel i senaste numret av Äppelvikss­kolans skoltidnin­g Milo vill Samuel Stockseliu­s, reporter och sjundeklas­sare, få skolkompis­arna att snacka om vikthetsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden