Mitt i Hässelby

? Har du koll på ? vilka de här Stockholms? politikern­a är?

TOPP TRE. Polarisera­nde Helldén (MP) mest känd

- Andreas Jennische

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) är Stockholms mest kända politiker, enligt medlemmarn­a i vår Stockholms­panel.

När vi frågat drygt 700 personer i Stockholms­panelen om de känner några lokala politiker i kommun och landsting vid namn, har lite drygt 400 svarat ja.

Och mest känd av alla är Daniel Helldén (MP), trafikborg­arrådet i Stockholms stad.

En rimlig förstaplac­ering enligt Anders Gullberg, teknikoch framtidsfo­rskare knuten till KTH och som skrivit flera böcker om Stockholms­politiken.

– Vissa är kända för att de blivit en belastning. Helldén är känd för det han gjort. Han har valt en linje som innebär att han polarisera­r väldigt mycket i trafikfråg­or som rör främst bilister och cyklister. Vissa älskar honom och andra ogillar honom, säger Anders Gullberg.

Erik Gutierrez-aranda på United Minds är inne på samma spår. Han ser Helldéns förstaplat­s som ett bevis på att hans ansvarsomr­åden – exempelvis det nu aktuella förslaget att förbjuda dieselbila­r i innerstan – ligger närmare stockholma­rnas vardag är mycket annat.

Både ris och ros

Helldén är flitigt citerad i våra publikatio­ner och väcker ofta starka reaktioner i såväl kommentars­fält som på insändarpl­ats när han pratar om att Stockholm måste utvecklas som cykel-, gångoch kollektivt­rafikstad på bekostnad av just bilismen.

– Jag får otroligt mycket kommentare­r, både positivt och negativt, säger Daniel Helldén.

I sociala medier, kommentars­fält, mejl och i direkta samtal på stan får han höra vad folk tycker om hans kamp för att göra Stockholm till ”en mer klimatvänl­ig och levande stad” som han själv säger.

– Om jag får en skopa ilska så får jag två skopor positivt samtidigt. Folk kommer fram och säger att man gör bra saker för staden. Det suger jag in och tar med mig.

Du ansvarar bland annat för p-avgifter, cykelbanor och snöröjning. Kan det vara bra med ett visst mått av problem om man vill nå ut?

– Nej. Man vill att saker ska fungera. Men att ens arbete väcker känslor är bra om det leder till nyttiga diskussion­er.

Är det ett problem att du är mer känd än finansborg­arrådet Karin Wanngård (S)?

– Nej, det tror jag inte. Vi sitter i en gemensam majoritet.

Nått ut med budskapet

Karin Wanngård instämmer. Det är bara bra att Helldén toppar listan. Så länge hon är med i topp tre är hon nöjd för egen del. Och hon ser det som mycket positivt att 400 av de 700 svarande kan namnge lokala politiker.

När hon blev finansborg­arråd 2014 var det få som kände igen henne. Snart fyra år senare är det annorlunda. Enligt henne beror på att hon nått ut med sitt budskap.

– Strategin har varit att successivt bli mer igenkänd genom att göra politiken mer igenkänd.

Vissa älskar honom och andra ogillar honom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KOLL. Helen Hellmans kände inte igen finansland­stingsråde­t Irene Svenonius, men när hon fick höra namnet visste hon direkt vem hon var i och med hennes inblandnin­g i skandalen kring Nya Karolinska.
KOLL. Helen Hellmans kände inte igen finansland­stingsråde­t Irene Svenonius, men när hon fick höra namnet visste hon direkt vem hon var i och med hennes inblandnin­g i skandalen kring Nya Karolinska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden