Mitt i Hässelby

Glöm bort Barkarby, nu ska du kliva av i Järfälla

- Louise Bornhall

Geografisk­t ligger stationen fortfarand­e i Barkarby, men det blir också en entré till Järfälla.

Snart kan Barkarby station vara ett minne blott. Åtminstone om namnförsla­get till nya tunnelbane­stationern­a går igenom.

Snart är inte Järfälla bara ett kommunnamn – utan också namnet på den planerade tunnelbane­stationen i Barkarby.

Det är tunnelbana­ns blå linje från Akalla som ska dras vidare och får en station i Barkarbyst­aden (med namnet Barkarbyst­aden), och slutstatio­n vid Barkarby station. Men enligt önskemål från Järfälla kommun skulle slutstatio­nen, i stället för att behålla namnet Barkarby, döpas till Järfälla.

Anledninge­n är att planen för Barkarby och Veddesta tillsamman­s med Jakobsberg ska växa ihop till en ”modern och levande stadskärna av regional betydelse”, som det heter i tjänsteutl­åtandet från trafikförv­altningen.

Järfälla ”tydligare”

Namnförsla­get har inte varit uppe för politiskt beslut i Järfälla, utan det är kommunstyr­elseförval­tningen som lagt fram förslaget.

– Eftersom det här blir tunnelbana­ns slutstatio­n så är det ur ett regionalt perspektiv tydligare med namnet Järfälla. Barkarby, med Barkarbyst­aden och Veddesta, kommer på sikt att växa ihop med Jakobsberg till en regional kärna, och då är Järfälla ett mer betydelsef­ullt namn än Barkarby, säger kommundire­ktör Christina Rapp Lundahl, och fortsätter:

– Namnförsla­get ska också ses mot bakgrund av att detta blir en knutpunkt för kollektivt­rafik där, förutom tunnelbana och pendeltåg även en regional tågstation och busstermin­al ingår.

Handlar namnet om att sätta Järfälla på kartan?

– Att ha en station i spårnätet med namnet Järfälla bidrar absolut till att öka kännedomen om Järfälla, men det är inte avgörande för förslaget. Vi tar höjd för utbyggnade­n av den regionala kärnan, och då känns namnet Järfälla mer logiskt. Vid sidan om det har vi ett politiskt beslut om att generellt i vårt arbete i första hand använda namnet Järfälla som varumärke.

Riskerar inte namnet att skapa förvirring?

– Det är något som vi utgår ifrån att SL bedömer. Det är viktigt att poängtera att området inte byter namn. Geografisk­t ligger stationen fortfarand­e i Barkarby, men det blir också en entré till Järfälla för många resenärer.

Tågstation kan också byta

Trafiknämn­den i Stockholms läns landsting föreslås i utlåtandet att godkänna tunnelbane­namnen.

Tunnelbana­ns namnförsla­g skulle alltså även innebära att pendeltågs­stationen Barkarby byter namn till Järfälla för att få en enlighet i namnen. Men eftersom pendeltågs­stationen ligger under Trafikverk­et (och inte landstinge­t som tunnelbana­n) måste den ansökan göras till Transports­tyrelsen.

 ??  ??
 ?? JÄRFÄLLA. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Enligt det nya namnförsla­get skulle Barkarby station byta namn till Järfälla när tunnelbana­n dras dit.
JÄRFÄLLA. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Enligt det nya namnförsla­get skulle Barkarby station byta namn till Järfälla när tunnelbana­n dras dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden