Mitt i Hässelby

Opålitliga gäster oroar Ängby camping

Ängby camping tvingas betala tusentals kronor för övergivna husvagnar

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Kjell Perninge har drivit Ängby camping i 23 år. Ända sedan 1995. Men på senare år har det blivit tungt att driva verksamhet­en som kantats av allt fler problem.

Till Ängby camping lockas alla möjliga typer av människor, barnfamilj­er på sommaren, säsongskne­gare på vintern, folk som generellt sköter sig. Men också personer som av olika anledninga­r inte gör det. Som samlar på sig skräp och stökar ner, struntar i att betala hyran för sina uppställda husvagnar och sen kanske bara försvinner. Kvar står husvagnen och blir en plats som Kjell Perninge, som driver campingen, inte kan hyra ut till någon annan.

Förlust på 35 000 kronor

Kjell tycker att problemen har eskalerat. Men att själv avhysa personer som inte betalar för sig kan han inte göra. Där sätter lagar och regler stopp. Istället måste Kjell gå via Kronofogde­n, men det är en process som kan ta lång tid. För det finns nämligen en delgivning­sprocess som Kronofogde­n måste följa, och den kan dra ut på tiden om personen som är betalnings­skyldig till exempel inte går att få tag på.

Under tiden kan Kjell inte göra annat än att vänta.

– Jag får inte köra ut dem. Istället får jag låta dem vara kvar och ta hand om deras post, säger Kjell.

I hans röda bokförings­pärm går att läsa att åtta hyresgäste­r inte har betalat för sig den senaste månaden. En förlust på cirka 35 000 kronor för campingen. Siffran pendlar mellan åtta och tio icke betalande gäster varje månad, säger Kjell.

– Jag kan få dem att betala en, kanske två månaders hyra. Men sen slutar de.

Kjell lyfter ett exempel: en man bodde i en husvagn på campingen men slutade en dag att betala. Mannen sades upp men tog trots det inte bort sin husvagn från platsen.

Det tog ett och ett halv år från det att Kjell kontaktade Kronofogde­n första gången till det att mannens husvagn forslades bort. Då var han skyldig campingen mellan 60 000 och 70 000 kronor.

– Och det var ju bra att husvagnen försvann, men sen kom fakturorna, säger Kjell. Kronofogde­ns fakturor, ja:

14430 kronor i avhysnings­kostnad.

5 030 kronor för bortforsli­ng av soporna runt husvagnen.

2 168 kronor för en låssmed som skulle öppna husvagnsdö­rren (som var olåst, enligt Kjell).

Och till det tillkommer 600 kronor för handläggni­ngskostnad­en. Totalt 22 228 kronor i bara kostnader till Kronofogde­n – som Kjell själv måste stå för (se faktaruta).

– Det är vad det kostar att bli av med en person som inte betalar för sig, konstatera­r han.

Tänker inte ge sig

Nu har han ytterligar­e ett ärende hos Kronofogde­n, och ett till på gång. Kjell berättar att han känner en stor vanmakt inför situatione­n.

– Det här är inte okej. Till slut har jag hur många som helst här som jag måste bråka med. Jag vill bara ha en regeländri­ng, när man inte pröjsar ska man kunna åka ut på en gång, säger han.

På Kronofogde­n har man förståelse för att processen kan kännas frustreran­de.

– Anledninge­n till att det tar tid är att rättssyste­met är uppbyggt så att oavsett om man tycker att någon har gjort fel eller inte så ska alla ha rätt att yttra sig, och då har man lagt in den här delgivning­sprocessen, säger Jacob von Matern, kronofogde­n.

Kjell vet att vissa personer på hans camping lever i social utsatthet. Han berättar att han accepterar att betalninga­r från vissa hyresgäste­r kan komma sporadiskt och efter sista betalnings­dag, man får ”ge och ta lite” som han uttrycker det. Men när det eskalerar så som det gjort nu går det inte längre. Trots det vill han inte bara lägga ner.

– Det är inte min natur. Det som motiverar mig att fortsätta är att det måste bli någon jävla ordning, säger han.

Till slut har jag hur många som helst här som jag måste bråka med.

 ?? FRUSTRERAD. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ”Jag får inte köra ut dem. Istället får jag låta dem vara kvar och ta hand om deras post”, säger Kjell Perninge, som driver Ängby camping.
FRUSTRERAD. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ”Jag får inte köra ut dem. Istället får jag låta dem vara kvar och ta hand om deras post”, säger Kjell Perninge, som driver Ängby camping.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden