Mitt i Hässelby

Så ska kranvattne­t säkras i Västerort

- Evelina Hertz

Stockholms stad söker nu tillstånd för grävarbete­n i både Grimsta och Lovö naturreser­vat. Anledninge­n är en planerad ny huvudvatte­nledning, som ska säkerställ­a vattenförs­örjningen till Västerort.

I november genomförde Stockholm vatten och avfall provtagnin­gar i utkanten av Grimsta naturreser­vat för att se om det är möjligt att bygga ytterligar­e en huvudvatte­nledning mellan Lovön och Hässelby.

Den behövs för att säkerställ­a vattenförs­örjningen till Västerort i framtiden. Men också ifall något skulle hända med den befintliga vattenledn­ingen, som i december 2016 då den skadades när ett lastfartyg gick på grund där.

– Förstudien till det här projektet var redan igång när fartyget gick på grund men händelsen gjorde det ännu mer aktuellt, säger Nina Larsson, projektled­are på Stockholm vatten och avfall.

För att kunna bygga vattenledn­ingen krävs ett grävarbete i utkanterna av Grimsta naturreser­vat och Lovö naturreser­vat. Därför har staden nu lämnat in en ansökan till Länsstyrel­sen om dispens från miljöbalke­n och till mark- och miljödomst­olen för att få bygga i vattnet.

– Själva anslutning­arna görs inte i naturreser­vaten men man kommer behöva schakta upp jord och grus när ledningen ska grävas ner. På Lovösidan handlar det om 60 meter och på Hässelbysi­dan 200 meter, säger Nina Larsson.

Hur kommer naturen att påverkas?

– På Lovösidan kommer vi behöva fälla några träd men i övrigt är det mest buskage. Vi har varit ute och tittat och gått igenom vilka träd som är viktiga att bevara.

Förutsatt att ansökan beviljas och sedan inte överklagas vidare planeras arbetet att starta i början av 2019. Det beror dels på att man inte får genomföra större vattenarbe­ten mellan maj och oktober för att inte störa djurliv och rekreation för människor.

– Om vi gör den tekniska lösning som vi tittar på nu kommer arbetet att ske i tre etapper. Förhoppnin­gsvis kan vi vara helt klara i maj 2020, säger Nina Larsson.

 ?? PLANEN. FOTO: STOCKHOLM VATTEN OCH AVFALL ?? Den nya vattenledn­ingen planeras att byggas mellan Lovön och Hässelby.
PLANEN. FOTO: STOCKHOLM VATTEN OCH AVFALL Den nya vattenledn­ingen planeras att byggas mellan Lovön och Hässelby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden