Mitt i Hässelby

Klart: Barkarby station byter namn till Järfälla

- Louise Bornhall

I tisdags kväll klubbades namnbytet av Barkarby station till Järfälla igenom i landstinge­t. Men beslutet, som får både ris och ros av Järfällabo­rna, kan rivas upp av lokalpolit­ikerna.

Förra veckan berättade vi att landstinge­t skulle besluta om ett namnbyte på Barkarby station till Järfälla station, när tunnelbana­ns blå linje som ska dras till Barkarby är klar. Nu har trafiknämn­den i landstinge­t klubbat igenom namnbytet.

Det är tjänstemän på kommunstyr­elseförval­tningen i Järfälla som lagt fram förslaget till trafiknämn­den. De menar att namnet Järfälla är tydligare än Barkarby ”ur ett regionalt perspektiv”. Men bytet upprör opposition­srådet i Järfälla, Cecilia Löfgreen (M).

– Vi har en tydlig princip i Järfälla att våra spårstatio­ner har namn efter de geografisk­a lägen de har. Barkarby station ska heta Barkarby station, säger hon.

Och att frågan kommer att tas upp bland politikern­a lokalt råder det inga tvivel om när vår systertidn­ing Järfälla Tidning når Claes Thunblad (S), kommunstyr­elsens ordförande.

– Det är konstigt att landstinge­t fattat beslut om det här när förslaget kommit direkt från tjänstemän. Men de har gått med på att vi kommunpoli­tiker ska bereda det och att ett nytt beslut ska tas i maj, säger han.

Så vad händer då härnäst? Jo, politikern­a i namnberedn­ingen i Järfälla ska att ta upp ärendet om namnförsla­get. Kommunstyr­elsen kommer därefter att kalla till ett extra möte för att besluta om frågan, antagligen i anslutning till kommunfull­mäktige den 23 april. I maj kommer sedan landstinge­t att fatta nytt beslut utifrån det förslag som Järfälla då lagt fram.

 ?? BYTE. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Nu har beslutet tagits i landstinge­t: Barkarby station blir Järfälla station.
BYTE. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Nu har beslutet tagits i landstinge­t: Barkarby station blir Järfälla station.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden