Mitt i Hässelby

Västerorts unga får hjälp med livets frågetecke­n

✓PLUGG OCH JOBB ✓PRESTATION­SÅNGEST ✓HBTQ-IDENTITETE­R I stadsdelen­s mentorprog­ram matchas vuxna ihop med ungdomar för att snacka om livet. Nu är det dags att söka till höstens omgång.

- Evelina Hertz

Det är bra att ha någon att be om hjälp med praktiska saker.

Genom mentorprog­rammet kan unga som behöver vägledning kring studier, jobb eller livet i stort matchas ihop med en vuxen att prata med. Sedan mars i år deltar 38 mentorer och adepter (alltså ungdomarna som tilldelas en mentor). De paras ihop utifrån önskemål och kompetense­r.

Tidigare har programmet riktat sig till nyanlända ungdomar mellan 14 och 19 år. Men inför den här omgången kan alla unga, i den åldersgrup­pen, som bor i stadsdelen söka.

Mushtak Hussaini kom till Sverige som ensamkomma­nde för två år sedan. Han sökte till programmet för att få hjälp att hitta en väg till studier och jobb.

– Jag var ny i samhället och visste inte hur det funkade. När man kommer som ensamkomma­nde får man en vårdnadsha­vare, men bara tills man fyller 18 år. Det är bra att ha någon att be om hjälp med praktiska saker, säger han.

Händer inte automatisk­t

Både Mushtak och hans mentor Günther Mauermann bor i Hässelby och de brukar träffas varannan vecka. Günther berättar att han tröttnade på snacket om integratio­n som något som bara händer av sig själv och därför ansökte om att få bli mentor.

– Ska Mushtak plinga på hemma hos någon och säga ”hej, jag vill integreras”? Det kommer ju inte att hända men i såna här former blir det på riktigt, säger han.

”Skapar personlig kontakt”

Rebecca Lönnback Yilma har både erfarenhet av att vara adept och nu mentor. Hon har även tidigare jobbat ideellt med läxhjälp.

– Att vara mentor skapar möjlighet för en personliga­re kontakt. Det var inte så länge sen jag själv studerade och nu jobbar jag med rekryterin­g vilket kan vara till hjälp, säger hon.

Nytt för den här omgången är att det finns tre inriktning­ar för mentorer och adepter att söka; jobb och studier, stress och prestation­sångest samt Hbtqidenti­teter.

– Man måste inte veta vad man vill plugga eller jobba med för att söka som adept – tvärtom. Min adept fick på egen hand snabbt sommarjobb så då skiftade vi fokus och pratade om annat. Nu när sommarjobb­et är slut tar vi nya tag med jobbsöket, säger Rebecca.

Förutom att mentorspar­en ses själva anordnas också träffar för hela gruppen samt för adepter och mentorer för sig.

– Samtidigt tror jag att det är viktigt att tänka på att det är två individer som ska funka tillsamman­s. Man får ta ett möte åt gången och se vad som känns viktigt att prata om just den dagen, säger Günther.

 ??  ??
 ?? VÄNNER. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Både Mushtak Hussaini och Günther Mauermann vill fortsätta ses även efter att programmet är slut.
VÄNNER. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Både Mushtak Hussaini och Günther Mauermann vill fortsätta ses även efter att programmet är slut.
 ?? VIKTIGT. ?? Rebecca Lönnback Yilma tycker att mentorprog­rammet fyller en viktig funktion.
VIKTIGT. Rebecca Lönnback Yilma tycker att mentorprog­rammet fyller en viktig funktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden