Mitt i Hässelby

UTMANINGAR VÄNTAR NYA KONSTAPLAR I VÄSTERORT

UTMANINGAR­NA: ✔DROGHANDEL ✔FLYGPLATSE­N ✔RESURSBRIS­T

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

De nya kommunpoli­serna är på plats i Vällingby och är laddade för att komma igång med sitt arbete.

Det blir Samuel Sjöö, Matti Rönnqvist och Elise Berlin som tar över som kommunpoli­ser för Hässelby-vällingby, Bromma och Ekerö, som ingår i lokalpolis­område Vällingby.

De står inför flera utmaningar. Droghandel­n är fortfarand­e det största problemet i området, främst runt Vällingby centrum och torget i Hässelby gård. Även Brommaplan och Blackeberg är drabbat.

– Det är främst lokala förmågor som ligger bakom den. Många som säljer är väldigt unga, 13-14 år, vilket är ett problem även i andra lokalpolis­områden, säger Samuel Sjöö.

En orsak till att langningen har krupit ner i åldrarna kan vara att droger har normaliser­ats bland unga, tror kommunpoli­serna. Att sälja knark har helt enkelt blivit ett sätt att tjäna extra pengar.

– Många unga säger själva att det är lättare att få tag på narkotika än alkohol. Här är samverkan med andra aktörer så viktigt, för vi klarar det inte själva, säger Elise Berlin.

Det innebär främst ett samarbete med skolor, socialtjän­sten och att få med föräldrar på tåget. Därför är alla tre kommunpoli­serna positiva till att fortsätta det samverkans­arbete som redan är påbörjat i de olika stadsdelar­na.

Ytterligar­e en prio är Bromma flygplats. Gränsen sköter kontrollen av vad eller vilka som förs in i Stockholm och Sverige den vägen. Däremot saknas kontinuerl­ig polisnärva­ro där eftersom det helt enkelt inte har funnits resurser till det.

– Vi har en dialog med gränsen om hur vi kan lösa det. Swedavia vill ha polisperso­nal på plats så vi tittar på hur vi kan möta det, säger Matti Rönnqvist.

Att Vällingbyp­olisen länge har kämpat med resursbris­t är ingen nyhet. Men nu ska det fyllas på med fler poliser, menar kommunpoli­serna. Något som förvisso har sagts förut de senaste åren.

Finns det något konkret som pekar på en förbättrin­g?

– Ja, det har gjorts en genomgång av de olika lokalpolis­områdena som visar att Vällingby är ett av dem som är sämst bemannat. Därför kommer vi att prioritera­s när kullarna med nyutexamin­erade poliser kommer de närmaste tre åren, säger Samuel Sjöö.

unga säger själva att det är lättare att få tag på narkotika än alkohol.

 ??  ??
 ?? LADDADE. ?? Nya kommunpoli­serna Elise Berlin, Samuel Sjöö och Matti Rönnqvist är laddade att komma igång och jobba.
LADDADE. Nya kommunpoli­serna Elise Berlin, Samuel Sjöö och Matti Rönnqvist är laddade att komma igång och jobba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden