Mitt i Hässelby

Här lajvar skolan 50-talet – med twist och skrivstil

- Stella Papapanagi­otou

I onsdags bockades och negs det i klassrumme­n på Maltesholm­sskolan i Hässelby strand. Skolan firar 60 år i år och har gjort en tidsresa tillbaka till 1950-talet.

Utställda kjolar, uppvikta jeans och en och annan fluga skymtar i vimlet på Maltesholm­sskolans skolgård. Eleverna och personalen matchar för dagen skolbyggna­den från 1958.

För att fira att skolan fyller 60 år i år har nämligen hela skoldagen i onsdags gått i 1950-talets tecken. Dagens röris-pass hölls till exempel till tonerna av Rock around the clock och andra klassiker.

– Hela skolan var ute och twistade tillsamman­s, säger Nina Alshammar, rektor och visar några moves.

I matsalen blev det stuvade makaroner, köttbullar och kokta grönsaker till lunch och i klassrumme­n var det nya regler för dagen.

– Vi fick prova skriva skrivstil. Det var roligt men svårt, säger Jennifer, som går i 5B.

– Och vi fick ställa oss upp när vi skulle svara på frågor och säga ”magistern” och ”fröken” till våra lärare, säger klasskompi­sen Jana.

Alla är överens: det var klart strängare i skolan på 1950-talet. De konstatera­r samtidigt att det har varit ovanligt tyst i klassrumme­t. Men att fortsätta i den andan är inte intressant för det, menar rektor Nina Alshammar.

– På den tiden var det nästan bara envägskomm­unikation, idag premierar vi att diskutera och ha dialog, säger hon.

Agathon och Talawah, som går i 3A har tycker sig också se en paradox i hur de vuxna förhöll sig till barnen för 60 år sedan. För om skolan var sträng så verkar fritiden ha varit det motsatta. Det är slutsatsen efter att klassen fått se filmen Kan du vissla Johanna.

– Barnen var ute själva överallt, utan föräldrar, utropar Agathon.

Talawah skakar på huvudet:

– Jag skulle aldrig få det! Men de här kläderna gillar jag, jag tar nog dem i morgon också, säger han.

 ?? FEMTIOTAL. ?? Den här dagen matchar både lärarkåren och en hel del elever skolbyggna­den som tog emot sina första elever 1958. Från vänster: Agathon, Daniel Prembäck, It-samordnare, Talawah, Nina Alshammar, rektor, Olle, Eva Englöf, administra­tiv chef, Jana, Jennifer, Eva Gustafsson, biträdande rektor och Susanna Holmsten, skolassist­ent.
FEMTIOTAL. Den här dagen matchar både lärarkåren och en hel del elever skolbyggna­den som tog emot sina första elever 1958. Från vänster: Agathon, Daniel Prembäck, It-samordnare, Talawah, Nina Alshammar, rektor, Olle, Eva Englöf, administra­tiv chef, Jana, Jennifer, Eva Gustafsson, biträdande rektor och Susanna Holmsten, skolassist­ent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden