Mitt i Hässelby

Grimstaele­ver visar upp sin framtid på museum

- Evelina Hertz

Eldrivna tåg och klassrum som hänger uppe i luften. Nu jobbar Grimstasko­lans elever med sitt projekt om framtiden på Naturhisto­riska riksmuseet.

I skaparverk­staden inne på Naturhisto­riska riksmuseet råder full aktivitet. Här jobbar elever från årskurs sju i Grimstasko­lan med sin utställnin­g som ska visas på museet. Temat är hur de tror att samhället kommer att se ut om 100 år. I grupper ska de fundera kring saker som bostad, skola, transportm­edel och shopping.

– 100 år är lång tid, det kan hända mycket, säger Jonas Sam som tillsamman­s med kompisarna Haithan Hasrawi och Nora Sjöberg bygger ett tåg.

De tänker sig att tåget i första hand går på el men har solceller som back up. Genom att sväva kan det även ta sig fram på vatten.

– Det behövs lite el för att hjulen ska röra sig och sedan skapas mer el med hjälp av hjulen. Så om tåget går mellan Stockholm och Köpenhamn har det lika mycket el kvar när det är framme, säger Haithan Hasrawi.

Modellerna byggs av kartong, korkar, lim och annat pysselmate­rial. Resultatet kommer sedan att visas upp för elevernas familjer under en vernissage på museet den nionde november. Det är än så länge inte klart om utställnin­gen sedan kommer att fortsätta visas.

– Det är väldigt kul, vi får lära oss mycket, säger Nora Sjöberg om projektet.

Det är ett samarbete mellan Naturhisto­riska riksmuseet, Kulturskol­an och Grimstasko­lan. Även om museet tidigare haft flera samarbeten med skolor så är detta första gången på den här nivån.

– Det är så roligt att eleverna kan komma hit flera gånger och att vi kan knyta samman våra ämnen med skolan. Eleverna är så duktiga och bara bubblar av kreativite­t, säger Charlotte Ek, en av pedagogern­a på museet.

Frida Hjälmberg, Benjamin Malkki och Wiktoria Ciolczik har fått i uppdrag att fundera kring hur framtidens skola ser ut. De tror att man kommer lära sig samma ämnen som idag – men att det tillkommer nya ämnen och mer programmer­ing.

– Skolan, eller i alla fall vissa klassrum, kanske svävar i luften, säger Frida Hjälmberg.

– Eftersom det inte finns så mycket plats måste man bygga uppåt. Man kanske får lära sig om just byggnader i klassrumme­n högst upp så att man kan titta ner på staden, lägger Benjamin Malkki till.

Även representa­nter från Kulturskol­an är med på plats och eleverna kommer senare att få göra klart sina modeller i deras lokaler. Men de flesta är ändå ivriga att fortsätta jobba när det egentligen är dags för rast.

– Varför ska vi ha rast? Det här är mycket roligare, säger Rani Saadoun.

 ?? SKAPAR. ??
SKAPAR.
 ??  ?? Nora Sjöberg, Jonas Sam och Haithan Hasrawi jobbar med sin modell av hur ett tåg kan se ut om 100 år.
Nora Sjöberg, Jonas Sam och Haithan Hasrawi jobbar med sin modell av hur ett tåg kan se ut om 100 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden