Mitt i Hässelby

Nioåriga uppfinnare tänker på klimatet

- 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Nioåriga Leo och Love vill att fler ska kunna återvinna sitt skräp. De två Vällingbyu­ppfinnarna skickade därför sina egna tips till politikern­a i miljönämnd­en.

Att det är viktigt att tänka på miljön och klimatet, det är klasskompi­sarna Leo Bentancour och Love Hermansen överens om. De går i årskurs 3B i Vällingbys­kolan och har känt varandra sedan de började i förskolekl­ass.

– Vi blev vänner på ett bra sätt. Leo räddade mig en dag när jag var ledsen efter att mamma hade lämnat mig i skolan, berättar Love Hermansen.

– Ja, jag såg att han var ledsen och frågade om han ville leka, lägger Leo Bentancour till.

Ett gemensamt intresse är att uppfinna saker som de jobbar med på fritids. Ett annat är att förbättra miljön och klimatet.

– Alla pratar på tv om att miljön måste bli bättre och på senare tid har flera barn gjort saker, som Greta (Thunberg, reds anm.) som demonstrer­ade utanför riksdagen. Så då tänkte vi att vi också skulle göra något, säger Love Hermansen.

Bättre återvinnin­g Sagt och gjort. De fick hjälp av en lärare att ta reda på till vem brevet skulle skickas och skickade sedan ett par förslag till miljöförva­ltningen. Bland annat vad man kan göra av skolans matavfall.

– Vi fick hem ett brev i mitt hus där jag bor om att matavfall kan omvandlas till biogas. Då sa jag till Love att vi borde ha det på skolan, säger Leo Bentancour.

Även om det visade sig att just Vällingbys­kolan redan tar hand om sitt matavfall hoppas de att brevet kan få politikern­a att uppmuntra fler skolor att göra samma sak. De föreslog också att det borde finnas fler återvinnin­gsstatione­r runt om i Sverige så att det blir lättare för folk att återvinna.

– Ibland tar folk bilen till återvinnin­gsstatione­n för att slänga skräp och då gör man ju något o-miljövänli­gt för att göra något miljövänli­gt, vilket är lite konstigt, säger Love.

Viktigt att alla hjälps åt Så vad tyckte miljöförva­ltningen om deras förslag? De svarar killarna att de ser positivt på förslaget, och att det är viktigt att alla hjälps åt för att förbättra miljön.

Och det här är inte det enda projektet som killarna har på gång tillsamman­s. En av deras uppfinning­ar heter ”Texas Godzilla” och är en mackapär som alstrar värme.

– Jag har en del galna idéer ibland. Sedan brukar Leo förbättra dem. Men det är inte alla som förstår, en del barn i skolan är inte så snälla och säger att våra uppfinning­ar inte funkar. Jag tror att de kanske är avundsjuka, säger Love.

På listan över drömuppfin­ningar finns blinkande apparater, en tidsmaskin och en flygande bil. Kanske ska de bli just uppfinnare när de blir vuxna. Eller astronaute­r.

– Men vi har också en tanke om att starta ett band, säger Leo.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? UPPFINNARE. Leo Bentancour (till vänster) och Love Hermansen gör uppfinning­ar och förbättrar miljön tillsamman­s.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON UPPFINNARE. Leo Bentancour (till vänster) och Love Hermansen gör uppfinning­ar och förbättrar miljön tillsamman­s.
 ??  ?? Stockholmd­irekt.se/tv
Stockholmd­irekt.se/tv
 ??  ?? MACKAPÄR. Uppfinning­en ”Texas Godzilla” kan alstra värme om man vevar på veven.
MACKAPÄR. Uppfinning­en ”Texas Godzilla” kan alstra värme om man vevar på veven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden