Mitt i Hässelby

Ekonomiskt vansinnigt att sälja ut allmännytt­an

- Magdalena L

Angående repliken från Dennis Wedin, Moderatern­a, på Sagittas insändare ”Hur många kan köpa sig en bostadsrät­t?” (tidningen den 3 november):

Vilken fräckhet! I stället för att ta ställning i frågan om konsekvens­erna av en privatiser­ing av det kommunala bostadsbes­tåndet i Stockholm, så väljer han i stället att vältra sig i ideologisk­a fraser.

Det handlar i nuläget inte om möjlighete­n att göra så kallad bostadskar­riär. Bostadskar­riär kan alla göra som har tillräckli­ga finansiell­a medel. Det handlar istället om att se till att det finns betalbara hyresrätte­r för dem som inte har det lika bra ställt som Dennis Wedins väljare.

Det är nämligen uppenbart att det saknas betalbara hyresrätte­r. Även i ytterföror­terna är kötiden för en hyresrätt numera runt 10 år. Många människor bor trångt. Den planerade utförsäljn­ingen av kommunala hyresrätte­r kommer att leda till att kötiderna ökar ännu mer, eftersom utbudet av hyresrätte­r minskar. Problemet kommer alltså att växa om Wedin genomför sin politik.

Man kan ju undra varför Dennis Wedin väljer att ignorera detta problem helt och hållet? En titt på Moderatern­as politik för det kommande året kanske kan ge ett svar. Deras hållning i frågan om kommunala bostadsrät­ter tyder på att de inte är intressera­de av att förbättra tillgången till bostäder, utan istället att hitta sätt att finansiera kommande års skattesänk­ning.

Men att sälja ut allmännytt­an för att bekosta en skattesänk­ning är inte bara förkastlig­t ur ett moraliskt perspektiv – det är även vansinnigt ur ett ekonomiskt perspektiv, och kommer att förvärra hela bostadssit­uationen.

Att bostadsbor­garrådet väljer att genomföra åtgärder som förvärrar bostadssit­uationen istället för att lindra den visar att Dennis Wedin är fel person för denna position och borde avgå. Det är såklart tveksamt att Moderatern­a kommer frånta honom uppdraget som bostadsbor­garråd, så vi får väl bara hoppas att Miljöparti­et sätter stopp för detta vansinne.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? BRISTVARA? ”Det är uppenbart att det saknas betalbara hyresrätte­r”, skriver Magdalena L.
FOTO: MAJA BRAND BRISTVARA? ”Det är uppenbart att det saknas betalbara hyresrätte­r”, skriver Magdalena L.
 ??  ?? Tidigare insändare.
Tidigare insändare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden