Mitt i Hässelby

Oro för höjda hyror i Västerorts ishallar

Stockholms stad ska ta över driften av kommunala ishallar och med det kan hyrorna för hockeyklub­barna gå upp. I så fall får de betala för lokaler de själva byggt upp, menar klubbarna.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Stockholms stad ska ta över driften av samtliga kommunala ishallar i Stockholm och nu är turen kommen till Spånga och Grimsta. Det riskerar att bli en dyr historia för klubbarna.

När Spånga ishall byggdes av Stockholms stad slöts ett 25-årigt avtal med Spånga hockey, som driver hallen. Det är nu på väg att gå ut. Föreningen betalar i dag ingen hyra för själva hallen, men det kan snart komma att ändras, som P4 Stockholm var först att rapportera om.

”Hockey är redan dyr sport” Runt 200 000 kronor per år är förslaget på nytt avtal som har lagts fram av staden. Hyran gäller då ytor som förråd, kafé, konferensr­um, omklädning­srum och gym – som föreningen själva byggt upp en gång i tiden.

– Det har vi finansiera­t med banklån och ideella krafter då medlemmar med rätt kompetens investerad­e sin tid. Nu ska vi börja betala hyra för ytor vi själva har byggt, samtidigt som vi behåller det stora ansvaret för dem, säger Pär Forsmark, styrelseor­dfö- rande i Spånga hockey.

Han vill att staden istället förlänger det befintliga avtalet, där föreningen fortsätter att sköta underhålle­t men slipper hyra.

– Staden har all rätt att ta över så som avtalet är skrivet, men man kan fråga sig om det är moraliskt riktigt. Hockey är redan en dyr sport, för en tioåring kostar det runt 6 000 kronor per år att spela. Nu är risken att vi tvingas höja spelaravgi­fterna, tvärtemot vad vi vill, säger Pär Forsmark.

Infekterad fråga Ordförande­n i HässelbyKä­lvesta hockey, Johnny Skeppstedt, vars klubb är i precis samma sits, delar oron. Här blir kostnaden inte lika stor enligt stadens förslag, eftersom det är mindre och färre ytor det handlar om. Men 92 000 kronor per år är mycket för en ideell förening, menar Johnny Skeppstedt.

– I det nya avtalet tas dessutom möjliga intäktskäl­lor bort. Vi har jobbat för att hitta en sponsor och sälja hallnamnet, det blir inte längre möjligt. Vi förstår faktiskt inte varför vi ska ingå det här nya avtalet. Men vi vet inte heller vad som händer om vi inte skriver på. Det är en otroligt infekterad fråga, säger han.

Bo Sundin (M) är ny ordförande i idrottsnäm­nden sedan november. Enligt honom är Moderatern­a i princip överens med den tidigare majoritete­n om att staden bör ta tillbaka driften av samtliga kommunala ishallar.

– Det här beslutet fattades i idrottsnäm­nden och fastighets­nämnden 2016. Avtalen som klubbarna i Spånga och Grimsta har fått nu är ett första utkast, de ska förhandlas mellan idrottsför­valtningen och klubbarna. Vi i nämnden kommer att ta beslut först nästa år, säger Bo Sundin.

Vill inte höja avgifter Han säger att både han själv och idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) tittar på frågan.

– Vi strävar efter att klubbarna inte ska behöva ta ut högre avgifter för spelarna. När det gäller Spånga så vill vi diskutera om klubben måste ha så stora ytor som nu. Kanske inte, det skulle i så fall sänka kostnaden. Men vi får återkomma med besked i januari om hur det blir, säger Bo Sundin.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? DYRARE HALL. Hässelby-kälvetsa hockey kan få ökade kostnader när Stockholms stad tar över driften av ishallen. Bilden är från tidigare i år när tidningen gjorde reportage från föreningen­s hockeyskol­a för tjejer.
FOTO: YLVA BERGMAN DYRARE HALL. Hässelby-kälvetsa hockey kan få ökade kostnader när Stockholms stad tar över driften av ishallen. Bilden är från tidigare i år när tidningen gjorde reportage från föreningen­s hockeyskol­a för tjejer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden