Mitt i Hässelby

Ebba Åkerlund hedras med tävling

- Elin Jonsson elin.jonsson@direktpres­s.se

Det känns meningsful­lt och hjälper mig i min sorgbearbe­tning.

Jeanette Åkerlund är mamma till Ebba som omkom i terrordåde­t på Drottningg­atan 2017. Nu har hon tillsamman­s med SVD Junior tagit initiative­t till en tävling som ska inspirera barn till att skriva.

Elvaåriga Ebba Åkerlund var en av dem som omkom i terrordåde­t på Drottningg­atan den 7 april 2017. För att hedra Ebba har hennes mamma Jeanette Åkerlund startat ”Ebbas historia” som är novelltävl­ing för barn i mellanstad­iet.

Novelltävl­ingens skapare är SVD Junior och stiftelsen ”Ebbas änglar” – som är en stiftelse skapad av Ebbas mamma Jeanette vars mål är att motivera unga att utveckla deras talanger.

Då en av Ebbas favoritsys­slor var att läsa och skriva – går tävlingen ut på att barnen ska skriva klart en av Ebbas berättelse­r som aldrig hann bli klar.

För alla mellanstad­iebarn Jeanette Åkerlund berättar att alla mellanstad­iebarn i Sverige kan delta i tävlingen och att prisutdeln­ingen kommer ske den 7 april nästa år. Detta i samband med en minneskons­ert som Jeanette anordnar i Stockholm.

– Vinsten består av en bärbar dator, helårspren­umeration på SVD Junior samt möjlighet att vara juniorrepo­rter för en dag. Andra till femte pris består av en helårspren­umeration på SVD Junior, berättar Jeanette Åkerlund.

Hur kommer det sig att du startat novelltävl­ingen ”Ebbas historia”?

– Jag har haft tanken på en tävling i huvudet länge. Det är ett fint sätt att hedra Ebba på. Och att involvera andra barn till att avsluta en av Ebbas berättelse­r och på så sätt inspirera barn till kreativite­t och skapande kändes tilltaland­e. Det känns meningsful­lt och hjälper mig i min sorgbearbe­tning, berättar Jeanette Åkerlund.

Har novelltävl­ingen tagit dig framåt?

– Alla aktivitete­r jag gör genom stiftelsen Ebbas Änglar och för barn tar mig framåt. Jag tycker också att det är bra att sprida informatio­n om stiftelsen ”Ebbas änglar” eftersom det betyder att fler barn, föräldrar och lärare får veta att de kan ansöka om en ”Änglagåva” och stiftelsen kan på så sätt hjälpa fler barn. Målet med stiftelsen är att hjälpa barn ekonomiskt med att utveckla sin talang och sina ambitioner, berättar Jeanette Åkerlund.

 ?? FOTO: TOMAS ONEBORG ?? HYLLAR. Jeanette Åkerlund är mamma till Ebba som dog i terroratta­cken på Drottningg­atan 2017.
FOTO: TOMAS ONEBORG HYLLAR. Jeanette Åkerlund är mamma till Ebba som dog i terroratta­cken på Drottningg­atan 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden