Mitt i Hässelby

Kulturen måste spara miljoner

-

Kulturen spänner svångremme­n när de grönblåa krymper kassan med 45 miljoner. Kulturskol­an ska ses över och tjänster skärs bort. Så många som 100 tjänster kan försvinna.

Kulturförv­altningen går mot bistra tider. I tjocka interna dokument skissar man upp hur omställnin­gen ska rätta mun efter matsäck. Källor inom organisati­onen säger till Stockholmd­irekt att runt 100 tjänster, av totalt cirka 1000, ska bort nästa år.

– Mängden låter jag vara osagt. Vi har precis börjat samtala med facket om det. Men vi kommer att börja göra saker på annat sätt, säger kulturdire­ktören Robert Olsson.

Anställnin­gsstopp Ett av de sätten är anställnin­gsstopp, vilket infördes direkt när det grönblåa budgetförs­laget landade i november. Undantag går ända upp till toppen, Olsson, för godkännand­e. Kulturskol­an har dessutom dragit hårt i nödbromsen gällande alla vikarier.

45 miljoner kronor är det verkliga sparkkrave­t för 2019, enligt kulturförv­altningen. För 2020 beräknar man att ytterligar­e 52 miljoner måste sparas och 2021 är siffran 42 miljoner.

Det är en kombinatio­n av årliga sparkrav – ”effektivis­eringar” – och att politikern­as aviserade pengapung inte matchar ökade kostnader för löner och hyror.

Vill undvika uppsägning­ar Olsson säger att med de förutsättn­ingarna är det givet att kulturförv­altningen krymper och att all verksamhet kommer att påverkas på något sätt. Men: ”Målet är att inte ha några uppsägning­ar av tillsvidar­eanställda”.

Istället hoppas man kunna lösa det genom att:

✓ Inte ersätta de många fast anställda som pensionera­s.

✓ Minska antalet tillfällig­t anställda, som idag är cirka 140 stycken. De kan bli ”betydligt färre”.

✓ Fler barn i Kulturskol­an.

✓ Centralise­ra. Till exempel kikar man på att banta kommunikat­ionsavdeln­ingen.

✓ Magasinera konst- och per lärare museisamli­ngar i utkanten av Stockholm istället för centralt, där hyran är hög. ✓ Minska antalet lokaler. Den sistnämnda utgiftspos­ten är stor. Där vill man mycket mer än förr samsas under samma tak. Ett exempel som redan är på gång är att Kulturskol­ans Unga berättar flyttar in i Stadsmusee­t, eftersom den kåken ändå kostar.

– Så måste vi jobba. Område för område, säger Robert Olsson, och förklarar att Kulturskol­an ska in i skolorna och nyttja de lokalerna istället för att ha egna.

Dels är det kostnadsef­fektivt, och dels så ligger det i förvaltnin­gens nya direktiv att komma närmare eleverna.

Kulturskol­ans verksamhet som den ser ut idag har vissa krav gällande lokal och utrustning. En teatergrup­p till exempel kräver visst utrymme, scen, förråd för kostymer och rekvisita, ljud och ljus. Saker som en skola kan få svårt att leverera. Men Robert Olsson tror att det ska gå vägen:

– Jag är helt övertygad om att vi kan bibehålla samma kvalitet på Kulturskol­an.

Kulturförv­altningens stora omställnin­g har precis inletts och beräknas vara klar till våren. Robert Olsson säger ändå att han har ”gott hopp”

– Målet är att kulturen i Stockholm inte ska påverkas utan fortsätta utvecklas. Förvaltnin­gen kommer dock påverkas. Det är mycket pengar och det är inte säkert att vi lyckas. Men i nuläget finns det inget som tyder på att vi måste säga upp någon. (enbart service).

 ??  ?? Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje Täby - Infra City - Östermalm
Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje Täby - Infra City - Östermalm
 ??  ?? Christoffe­r Röstlund Jonsson
Christoffe­r Röstlund Jonsson
 ??  ?? NEDSKÄRNIN­G. Kulturdire­ktör Robert Olsson ska få verksamhet­en att gå ihop trots mindre plånbok.
NEDSKÄRNIN­G. Kulturdire­ktör Robert Olsson ska få verksamhet­en att gå ihop trots mindre plånbok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden