Mitt i Hässelby

Kälvestabo­r: Stoppa bostadspla­nerna nu

-

Mer än 1 200 berörda har skrivit på medborgaru­ppropet som kräver att urbaniseri­ngen av Kälvesta med stadskvart­er stoppas.

De rådande planerna innebär en massiv bebyggelse av flerfamilj­shus längs en vägsträcka om cirka 500 meter efter Björnmosse­vägen. Där ska inrymmas inte mindre än 400 lägenheter eller cirka 1 200 invånare, dvs som en tredjedel av hela stadsdelen­s befolkning. Skolbarn, joggare och hundrastar­e hänvisas till trottoarer utefter höghus och en gata som idag trafikeras av 5 000 motorfordo­n per dygn. Detta för att husen tar i anspråk det nuvarande gångstråke­t.

Inför valet gjorde de politiska partier som nu tillträtt styret i Stockholms stad klart att de såg kritiskt på exploateri­ngsbeslute­t. De uttryckte förståelse för att stadsdelen får behålla sin karaktär av kedjehus- och radhusbeby­ggelse med grönstråk och trafiksepa­rering enligt den planläggni­ng som gällt sedan 1960-talet.

Trots att den nya majoritete­n i Stadshuset nu är på plats fortsätter provborrni­ngar, mätningar och projekteri­ng utefter Björnmosse­vägen som om ingenting hänt. Vi som är berörda vill inte om ett antal månader få höra att ”visserlige­n motsatte sig den nuvarande majoritete­n exploateri­ngen men nu har det blivit för sent att ändra”. Det är därför hög tid att styra upp processen nu!

I uppropet krävs att först detaljplan­era för bostäder och arbete i Vinsta industriom­råde eftersom förutsättn­ingarna där har förändrats i förhålland­e till när området en gång kom till. Här finns stora ytor att disponera intill spårbunden trafik. Hyresbostä­der behövs och det vore därför bättre att nu komma igång med en planering alldeles intill tunnelbana­n än att hålla fast vid en illa sedd exploateri­ng i Kälvestas bostadskva­rter.

Vi ser det nödvändigt att omgående få ett besked av det nya stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson om att exploateri­ngen av Björnmosse­vägen stoppas. Jag vill be alla snälla människor som matar fåglar att klippa bort talgbollsn­ätet efter att fåglarna har ätit upp talgen. Det händer tyvärr att fåglarna fastnar med sina klor i nätet och blir hängandes där. Jag brukar klippa bort näten om jag råkar se tomma talgbollsn­ät där jag bor. Det är inte så många som tänker på detta.

 ??  ?? Nätverket för ett hållbart Kälvesta-vinsta.
Nätverket för ett hållbart Kälvesta-vinsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden