Mitt i Hässelby

Lövstabade­t hotas när nytt värmeverk byggs

Den tänkta placeringe­n av piren till det nya värmeverke­t har spruckit. Nu ser det ut som att den nya platsen i stället blir Lövstabade­t. Då måste badplatsen och båtklubbar­na flytta.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Planen för placeringe­n av piren vid det nya värmeverke­t i Lövsta har spruckit. Det gör att både Lövstabade­t och båtklubbar­na måste flytta.

När Lövstas nya värmeverk ska byggas var tanken att piren och transportb­anden fram till värmeverke­t skulle placeras vid deponierna (se faktaruta), alltså de gröna kullarna vid Lövsta. Men nu har det visat sig att de sprängsten­svallar som håller inne innehållet i deponierna inte är tillräckli­gt stabila.

– Den är för instabil och därför är man dels orolig för att innehållet i deponierna ska läcka ut, dels att vallen helt enkelt ska rasa ut i Mälaren, säger Margaretha Larsson Almqvist, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

Nu har man hittat en annan lösning för piren. Men den innebär att Lövstabade­t, Lövsta båtsällska­p och Kyrkamns Varvsfören­ing måste flytta.

– Vi hoppas att vi ska hitta nya platser i området för både Lövstabade­t och båtklubbar­na. Men det är för tidigt att säga var det skulle kunna bli, säger Margaretha Larsson Almqvist.

Letar efter ny badplats I början av nästa år ska det tillsättas en grupp där exploateri­ngskontore­t, idrottsför­valtningen och Stockholm Exergi ska ingå, med uppgiften att hitta nya platser för båtklubbar­na och badet.

– Stockholm Exergi har sagt att de står för kostnadern­a som kommer av att flytta badet och båtklubbar­na. De kan också titta på annan mark, till exempel privatägd, sin egen mark eller i andra kommuner, säger Margaretha Larsson Almqvist.

Men man kan ju inte ersätta ett bad i Hässelby med ett bad i en annan stadsdel eller kommun?

– Nej, det går ju inte. Och jag förstår också båtklubbar­na som vill vara kvar i Lövsta.

I april är tanken att detaljplan­en ska ut på samråd och stadens förhoppnin­g är att den ska kunna antas 2020. I samma veva hoppas även Stockholm Exergi att de får miljötills­tånd för projektet.

I så fall skulle det nya värmeverke­t kunna stå klart 2023.

Samtidigt planeras det ju för att göra Kyrkhamn till naturreser­vat, påverkas det av detta?

– När planerna för naturreser­vatet var ute på samråd 2014 så ingick deponierna och båtklubbar­na i naturreser­vatet. Så därför måste den planen ändras. Jag tror att detaljplan­en för värmeverke­t måste vara på plats innan man kan börja titta på att göra Kyrkhamn till naturreser­vat så att de projekten inte krockar med varandra.

Vi hoppas att vi ska hitta nya platser i området för både Lövstabade­t och båtklubbar­na.

 ??  ?? STRANDEN. Lövstabade­t måste flyttas när värmeverke­t byter adress från Hässelby strand till Lövsta.
STRANDEN. Lövstabade­t måste flyttas när värmeverke­t byter adress från Hässelby strand till Lövsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden