Mitt i Hässelby

DE HJÄLPER KVINNOR ATT KOMMA IN I SAMHÄLLET

Stadsdelsm­ammorna Ilham Al-abody och Sevindz Budagova jobbar med att stötta och hjälpa kvinnor i Hässelby-vällingby.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Styrka, självkänsl­a och värme. Det är ledorden för Ilham Al-abody och Sevindz Budagova som i ett år har jobbat med att stötta kvinnor i att komma in på arbetsmark­naden och i samhället.

– Oj, skylten är för hög. Det är nog bättre att vi har den utomhus.

Det är fredag och Sevindz Budagova och Ilham Al-abody förbereder för dagens dropin på Bibblerian i Hässelby gård. På en stor rosa skylt står ordet ”stadsdelsm­ammor” skrivet. Deras jobb är att stötta kvinnor i Hässelby-vällingby i att komma ut på arbetsmark­naden och i samhället.

Två dagar i veckan har de drop-in här på Bibblerian och på Jobbtorg i Vällingby centrum. Annars träffar stadsdelsm­ammorna kvinnor ute på stan eller i hemmet. De besöker också öppna förskolor i området.

– Vi jobbar uppsökande och vill hjälpa kvinnor att bli starkare, tryggare och självständ­igare, säger Sevindz Budagova.

– Vi kan hjälpa till att ansöka om skola och förskola, följa med till försäkring­skassan eller andra myndighete­r, svara på frågor och fylla i papper, lägger Ilham AlAbody till.

Talar flera olika språk Just att fylla i papper, ansöka om försörjnin­gsstöd och andra myndighets­kontakter är det som kvinnorna oftast vill ha hjälp med, enligt Sevindz och Ilham. Många som kommer till dem har ursprung i andra länder än Sverige. Vissa är nyanlända, andra har bott här längre. Tillsamman­s pratar Ilham och Sevindz svenska, arabiska, ryska, turkiska och azerbajdzj­anska. Deras språkkunsk­aper – och att de är kvinnor – är stora fördelar i jobbet, tycker båda två.

– Vi är själva invandrark­vinnor så vi har den erfarenhet­en och vi är täckta, säger Ilham.

– Att bo nära där vi jobbar är också bra för kvinnorna litar på oss. Många av våra klienter är våra grannar, lägger Sevindz till.

”Hjälper hela familjer” De berättar att många kvinnor som de möter inte haft något jobb tidigare, utan tagit hand om barn och hushåll.

– Det beror såklart på vilket land de kommer ifrån men ibland behöver de få lära sig att här i Sverige är män och kvinnor på samma nivå. Kvinnor kan studera och jobba och det gör att man känner sig starkare, säger Sevindz.

Just nu har de kontakt med ungefär 150 kvinnor. En av dem är Azhar Alhashim som kommit till Bibblerian i dag för att få hjälp med svar på några frågor.

– Jag kom hit på 90-talet och då fick man inte alls samma hjälp som nu. Det är jättebra att stadsdelsm­ammorna finns, man känner trygghet. Folk kallar dem för syster och storasyste­r, säger hon.

Men även om kvinnor är deras primära målgrupp så har de märkt att deras män ibland också vill ha hjälp.

– Männen frågade oss ”varför hjälper ni bara kvinnorna? Vi vill också ha hjälp”, så ibland hjälper vi hela familjen, säger Sevindz.

Projektet förlängs Ilham och Sevindz berättar att jobbet som stadsdelsm­ammor också är deras första jobb. De är anställda inom ett projekt genom arbetsmark­nadsförval­tningen som har pågått i ett år. Nu har de precis fått veta att det förlängs i ett år till och bägge hoppas att de framöver kan få en fast anställnin­g.

– Vi lär oss varje dag. Det är jättebra, nu kan jag försörja min familj, säger Ilham.

Vi är själva invandrark­vinnor så vi har den erfarenhet­en.

 ?? Azhar Alhashim (mitten) har fått hjälp av stadsdelsm­ammorna. ??
Azhar Alhashim (mitten) har fått hjälp av stadsdelsm­ammorna.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? STÖTTAR. Stadsdelsm­ammorna Ilham Al-abody (till vänster) och Sevindz Budagova stöttar kvinnor i att komma ut i samhället och etableras på arbetsmark­naden.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON STÖTTAR. Stadsdelsm­ammorna Ilham Al-abody (till vänster) och Sevindz Budagova stöttar kvinnor i att komma ut i samhället och etableras på arbetsmark­naden.
 ??  ?? VIKTIGA. Azhar Alhashim (mitten) har fått hjälp av stadsdelsm­ammorna Ilham Al-abody och Sevindz Budagova. Hon tycker att de fyller en viktig funktion i samhället.
VIKTIGA. Azhar Alhashim (mitten) har fått hjälp av stadsdelsm­ammorna Ilham Al-abody och Sevindz Budagova. Hon tycker att de fyller en viktig funktion i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden