Mitt i Hässelby

Elever vill ha kvar Kulturskol­ans lokaler

-

Elin, Sofia och Vilda går på teater på Kulturskol­an i Hässelby gård, som tvingas flytta till hösten. De är besvikna över att förlora sin lokal.

– Jag har gått på teater här i sex år. Det är en stor del av mitt liv och det finns många minnen som är kopplade till lokalen, säger Elin Hansson.

Förra veckan fick hon, Vilda Strömberg, Sofia Sandahl och de andra som går på teater ovanför fritidsgår­den Lyktan i Hässelby gård veta att de kommer behöva flytta nästa höst.

Det är en dålig idé, enligt teatergrup­pen. Deras nuvarande lokal är perfekt med en lagom stor scen, ljus- och ljudanlägg­ning. Dessutom är det ”deras” ställe.

– Här kan vi träna extra på helger. Ibland stannar vi kvar efteråt eller kommer tidigare för att bara sitta och prata. Det kan vi ju inte kunna göra i en skola, säger Elin.

Måste spara pengar Enligt Birthe Andersson, chef för Kulturskol­an i Västerort, är den främsta anledninge­n till flytten att samarbetet med skolor ska öka. En annan är att spara pengar eftersom Kulturskol­an får en mycket tajtare budget nästa år, samt en upplevd otrygghet hos besökarna.

Även om tjejerna kan se en poäng för Kulturskol­ans yngre elever om verksamhet­en sker i skolor, så är det tvärtom en nackdel för de äldre, menar de.

– För oss blir det begränsand­e. Jag skulle inte känna mig bekväm med att ha teater i min skola, säger Vilda Strömberg.

Kulturskol­an är en fristad Hon får medhåll av de andra som menar att fritidsakt­iviteter utanför skolan kan vara en fristad för elever som blir mobbade eller inte trivs i skolan.

– Jag blev mobbad i skolan och då var det så skönt att få komma till teatern där ingen visste vem jag var. När jag gick på fotboll var vi i en skola på vintern men även om det inte var min skola så fick jag ont i magen, säger Elin.

Man kan nå ut till skolor och berätta om verksamhet­en på andra sätt, menar de.

– När det var marknad här i Hässelby gård så upp- trädde vi på scenen på torget. Vi har också haft skolklasse­r som kommit och tittat på våra föreställn­ingar – det är ju gratis, säger Sofia Sandahl.

”Kultur ses inte så viktigt” Att Kulturskol­an behöver spara pengar är ett argument de inte heller ger mycket för. Alla tre berättar hur teatern har hjälpt dem att våga ta mer plats i skolan och att de har lärt känna personer som de annars kanske inte hade umgåtts med.

– Att politikern­a spenderar mindre pengar på kultur är helt fel. Det känns som att sport alltid får mer pengar men att kultur inte ses som så viktigt, säger Sofia.

De berättar att varken föräldrar eller elever tycker att teatern borde flytta. Flera har också mejlat till de politiska partierna.

– Varför är inte vi tillfrågad­e vad vi tycker? De borde lyssna på våra åsikter och sedan inte ha så bråttom att fatta ett beslut. Är möjlighete­n att spara pengar viktigare än vårt välmående? Det skulle jag vilja fråga politikern­a, säger Elin.

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? HOPPAS. Elin Hansson, Vilda Strömberg och Sofia Sandahl vill få vara kvar sin teaterloka­l i Hässelby gård.
FOTO: EVELINA HERTZ HOPPAS. Elin Hansson, Vilda Strömberg och Sofia Sandahl vill få vara kvar sin teaterloka­l i Hässelby gård.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UTFLYKT. Fritidsgår­den Lyktan kommer åka skridskor i Kungsan, anmälan görs till fritidsgår­den.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UTFLYKT. Fritidsgår­den Lyktan kommer åka skridskor i Kungsan, anmälan görs till fritidsgår­den.
 ??  ?? Publicerad förra veckan.
Publicerad förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden