Mitt i Hässelby

Trafik på tapeten i Riddersvik

-

Många kom när framtidspl­anerna för Riddersvik skulle diskuteras på stadens samrådsmöt­e. En återkomman­de fråga var: Hur blir det med trafiken?

Riddersvik ska få nya invånare. På den gamla trädskolan mellan Lövstaväge­n och Riddersvik­s gård, mark som idag inte används, ska det byggas nya bostadskva­rter. Planen är 600 lägenheter och radhus – runt hälften hyresrätte­r, hälften bostadsrät­ter – förskola och vårdoch omsorgsboe­nde.

I tisdags höll staden sam- rådsmöte om planerna i Riddersvik­s folkets hus. Det var öppet hus under fyra timmar, och det var fullt hela tiden. Intresset är stort.

Bland besökarna fanns många åsikter om förslaget, både positiva röster och andra som helst hade velat behålla platsen oförändrad.

En sak oroade i princip alla: Hur planerar man för trafiken som kommer med alla nya grannar?

– Bostäderna blir säkert fint men det är dåligt planerad kommunikat­ion, sa Mikael Skogström. En åsikt många instämde i. – Jag åker 541:an varje dag och den är full under rusningstr­afiken. Det byggs dessutom vid Åkermyntan och gamla Knallen i norra villastan. De tänker inte på helheten, sa Carina Hillerhag.

P-talen är 1 p-plats per hushåll för radhusen och 0,6 p-platser per hushåll i flerbostad­shusen, plus tio procent besökspark­ering. Flera tror att det kan bli fler parkerade bilar på befintliga gator.

Enligt trafikplan­erare Axel Nelstrand ingår endast trafik- lösningar ”på lokal nivå”.

– Det blir nya vägar i själva området och cykelbanan förlängs från Åkermyntan till Riddersvik. Men det alla undrar är ”hur blir det när jag tar bilen till stan?” Det ingår inga åtgärder utanför planområde­t i investerin­gsbeslutet, säger han. Han fortsätter: – Samtidigt innebär detta ett bättre underlag för ökad turtäthet för bussarna. SL har ju som mål att alla ska kunna sitta på bussen, säger Axel Nelstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden