Mitt i Hässelby

En jul för alla på hjul MÖTESPLATS. Här firar Stockholms taxichauff­örer lite julafton mellan körningarn­a

På taxifiket i Vasastan möts chaffisarn­a under alla tider på dygnet på sina raster för att ta en fika, äta en bit mat och snacka med sina vänner. På julafton kommer personalen ordna en riktig taxi-jul.

-

Taxifiket i hörnan på Roslagsgat­an har öppet dygnet runt – alla dagar om året. Efter klockan 20 får bara nattarbeta­re komma in för att fika, dricka kaffe eller kanske för att äta ett mål varm mat. Nu på julafton dukar de upp för julbord och julpyntar. Det för att skapa en mysig julstämnin­g för de som arbetar under jul.

– Det är mestadels taxichauff­örer som kommer hit, skulle tippa på att det är mer än 90 procent taxigubbar som kommer. Det här caféet öppnade redan på 80-talet och vad jag vet har konceptet ”taxifika” alltid funnits här, säger Leyla Demir, som arbetar på fiket och hon kommer vara en av de som arbetar på julafton.

Leyla berättar att stämningen på fiket alltid är väldigt familjär och skojig. Alla känner alla. Och om kaffet är slut så litar hon fullt ut på att taxigubbar­na har koll på fiket medan hon springer och köper nytt.

”Tajmar varandras pauser” – På nätterna brukar taxichauff­örerna tajma varandras raster så att de kan komma förbi och spela backgammon och dricka kaffe, säger Leyla Demir och påpekar även att den som är bäst på spelet är uberchaffi­sen Aga.

– Ja, vi spelar väl typ varje kväll och vi brukar spela om nån bakelse eller frukt, säger Aga som kommer vara en av dem som kör taxi på julafton. Dock vet han inte om han kommer hinna med att äta jultallrik. Det brukar vara mycket att göra men han hoppas på att hinna förbi en snabbis iallafall.

Under sina 22 år framför ratten har Aga jobbat typ varenda jul- och nyårsafton. Här framför Aga en tydlig varning gällande glassplitt­er från champagnef­laskor som använts som rakethålla­re.

– Nu för tiden så finns inget extradäck i luckan, utan det är någon som måste komma ut med ett nytt däck om du får punka, säger Aga som varit med om punktering mitt i vägen, mitt i nyårsnatte­n ett par gånger.

Trevligt på jul En annan som brukar hänga på fiket flera dagar i veckan är Gunnar – som hann fira lite julafton på fiket mellan sina körningarn­a förra året. Gunnar har varit i taxibransc­hen i 15 år och detta år kommer han faktiskt vara ledig på julafton.

– Det är ju trevligt här på jul och de brukar fixa en god jultallrik men i år kommer jag fira med brorsan eller en kompis, säger Gunnar samtidigt som han räcker sin matlåda till Leyla som går och micrar den i köket. elin.jonsson@direktpres­s.se

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SES VARJE DAG. Rayko. Leyla Demir jobbar på kaféet, här med stammisen Rayko. ”Vi har känt varandra i två år nu jag hänger här flera gånger varje dag. Och tro det eller ej – vi är inte ihop” skojar
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SES VARJE DAG. Rayko. Leyla Demir jobbar på kaféet, här med stammisen Rayko. ”Vi har känt varandra i två år nu jag hänger här flera gånger varje dag. Och tro det eller ej – vi är inte ihop” skojar
 ??  ?? Elin Jonsson Gunnar har jobbat i taxibransc­hen i 15 år.POPPIS. Taxikaféet har öppet dygnet runt och är en populär mötesplats för nattarbeta­re.
Elin Jonsson Gunnar har jobbat i taxibransc­hen i 15 år.POPPIS. Taxikaféet har öppet dygnet runt och är en populär mötesplats för nattarbeta­re.
 ??  ?? BYTTE BANA.
BYTTE BANA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden