Mitt i Hässelby

Downsizing ger plats för livet

Lever du ett liv som känns stressigt och överväldig­ande? Har prylarna du en gång känt du behövt börjat kännas onödiga och kanske rent utav jobbiga att ha runt dig? Om du funderar på hur du skulle kunna inreda dig till ett lugnare liv kan ”downsizing” vara

- Text: Ida Blom

Downsizing är ett sätt att leva, menar många som redan valt att haka på trenden.

Tanken är att du med aktiva val och med inredninge­ns hjälp få ett rikare liv.

Miljötänk, minimalism och ekologiska val ställs emot samhällets normer som ofta innebär shoppinghy­steri och prylmani.

Tanken med downsizing i lätta drag är att skala bort det som inte behövs, i livet och inrednings­mässigt.

Storleken avgör inte lyckan Många som hoppar på iden med downsizing gör det av praktiska själ. Pensionäre­r som flyttar till mindre lägenhet efter att ha sålt huset.

Föräldrar som inser att villan är för stor sedan barnen flyttat ut. Landsortsb­or som väljer att flytta till en lägenhet i en större stad.

Scenariern­a är många där människor inser att de inte längre behöver så stor boyta som de tidigare haft. Detta är en grundsten i downsizing.

Du behöver inte bo stort om du väljer att fylla ditt hem med endast det du behöver.

Inredning väljs med omsorg En annan del inom downsizing, och den som har mest med inredning att göra, är sättet man väljer att se på sakers värde.

De som trivs med det här sättet att leva menar att du bara bör omge dig med det du tycker om och det du verkligen behöver. Allt annat sägs tynga ner dig. Genom att bara inreda och leva med ett fåtal saker som alla är värdefulla för dig lär du dig se vad du faktiskt tycker är viktigt och förhoppnin­gsvis kan det hjälpa dig må bra i ditt hem.

Hållbart och naturvänli­gt Downsizing genomsyras också av ett tydligt miljötänk. Förutom att vi behöver mindre saker än vad de flesta av oss kanske tror har många också börjat inse hur konsumtion­ssamhället påverkar naturen.

Därför blir det viktigt att tänka på vilka material de möbler vi inreder med är gjorda av, och vilken hållbarhet de har.

Naturmater­ial som trä, hampa, terrakotta och sten är populära val för den som väljer downsizing.

Om vi ska försöka se nån röd tråd rent stilmässig­t i den här trenden följer den det stilrena och minimalist­iska hos den skandinavi­ska inredninge­n. Färgerna är ljusa och fräscha för att ge känslan av plats och andrum.

Så, för att återkomma till inledninge­n. Om du känner att prylarna tagit över ditt hem och inte tycker det känns riktigt bra; prova downsizing.

Du behöver inte gå hela vägen, utan börja med att rensa bort de grejer du varken tycker särskilt mycket om, använder eller behöver. Försök se ditt hem som ett tomrum som du sedan kan fylla med sånt som får dig att må bra.

Prova! Vem vet. Kanske hittar också du lugnet i downsizing.

 ?? FOTO: ALEXANDRA GORN OCH MOSTPHOTOS ?? VÄRDESÄTT SAKER. Downsizing handlar inte om att du inte ska ha något, utan om att värdesätta det du väljer att ha. Skala ner inredninge­n till det du verkligen tycker om och behöver.
FOTO: ALEXANDRA GORN OCH MOSTPHOTOS VÄRDESÄTT SAKER. Downsizing handlar inte om att du inte ska ha något, utan om att värdesätta det du väljer att ha. Skala ner inredninge­n till det du verkligen tycker om och behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden