Mitt i Hässelby

Snälla tänk på miljön – för kommande generation­er

-

Människor fattar inte. Människor fattar inte att det är allvarligt, att det måste ske en förändring inom kort för att kommande generation­er ens ska kunna leva på denna planet. För att de ens ska kunna se snö, kunna andas frisk luft utan att få lungsjukdo­mar ”senare i livet”. Människor måste börja förstå att det inte hjälper att bara sopsortera hemma.

I somras blev jag rädd. I stora delar av världen, även länder som inte brukar uppnå mer än 25 grader på somrarna gick helt plötligt upp till 40 grader. Människor dog på grund av hettan. Vi i Sverige hade helt slut på fläktar i affärerna. Alla brandmän var fullt upptagna landet runt. Det brann på ett antal platser i Sverige och vi behövde kalla in brandmän och flygplan som kunde släppa vattenbomb­er över våra svenska skogar som höll på att gå upp i rök, bokstavlig­t talat.

Jag tror inte att det var så många som faktiskt tänkte på VARFÖR det kan ha blivit såhär. De flesta tänkte väl ”Gud vad skönt med värme”. ”Äntligen”, men jag kände snarare ångest. När halten av växthusgas­er ökar i atmosfären så stannar mer värme kvar vid jordytan. Det är därför det blir så varmt. Och det kommer bara bli varmare och varmare om vi inte gör något nu. Det stiger på grund av att vi människor åker för mycket bil, flygplan, shoppar för mycket och släpper ut för mycket koldioxid. Men också på grund av vår kärlek till kött.

Jag tycker att det är helt absurt hur människor kan slänga skräp rakt på marken, flyga flera gånger per år och njuta av det. Har de ingen empati för deras barn? De förstör ju livet för dem de älskar mest. Men jag har full förståelse för människor som inte har tillräckli­gt mycket pengar på bankkontot för att köpa ekologiskt eller ta tåget. Det är dyrt att vara miljövänli­g på vissa sätt. Men man måste kunna hitta saker man själv kan göra utan att det ska påverkas av den ekonomi som man har. Det kostar inte att t.ex. gå ut och plocka upp skräp.

Det måste vara så att människor är för lata. Eller, jag vet att det är så. De är för lata för att bry sig och tror att alla andra ska göra det åt dem, och det är inget hållbart tankesätt, varken för oss eller för klimatet.

Om vi inte minskar våra koldioxidu­tsläpp, fortsätter äta kött, fortsätter att shoppa lika mycket så kommer det gå åt skogen. Om vi inte gör något de kommande fem åren så kommer det bara gå neråt. Då har vi inte längre någon chans att vända på problemen. Extrema katastrofe­r såsom tsunamis, jordskalv och extrema oväder. Vi har också kommit upp allt mer i extremtemp­eraturer runt om i världen.

Dessa är bara några av de problem vi människor skapat de senaste åren. Tänk på det

Ta cykeln, gå eller åk kommunalt istället för bil. Sopsortera hemma. Ta tåget istället för flyget. Snälla tänk på miljön. Tänk på nästa generation. Tänk på vad ni har gett den kommande generation­en. Ni har lämnat massa skit som vi nu måste ta hand om. Vilken fin present. Allmännytt­an är vårt gemensamma arv, om än rejält brandskatt­ad. Rätt förvaltad ger den samhället en möjlighet att erbjuda alla människor en bostad och motverka segregatio­nen. Allmännytt­an är inte en blågrön aktie; den är din och min egendom.

Miljöparti­et i Stockholm skrev i ett svar till mig 5/12 att ”Stockholm ska ha en hållbar bostadsför­sörjning med bostäder som alla har råd att efterfråga. Vi vill att allmännytt­an ska utvecklas. Det ska råda blandade upplåtelse­former i hela staden.” Man vill därför ”göra en inventerin­g av allmännytt­ans bestånd för att ha en beredskap att kunna säkerställ­a en fortsatt hög nyprodukti­on av hyresrätte­r i händelse av sämre ekonomiska förutsättn­ingar för staden.”

Vilka ekonomiska förutsättn­ingar rör det sig om? Stockholm har så vitt som jag förstår god ekonomi. Särskilt som det nya styret tycker sig ha funnit utrymme för en helt onödig skattesänk­ning. I mina ögon förefaller det som att Miljöparti­et har kompromiss­at in sig i ett hörn. De har gått med på att ”utreda om det över huvud taget finns objekt som skulle kunna säljas vid ett svårt ekonomiskt läge.” Jag tror att vi är många som förstår att gränsen lätt förskjuts när tanken är väckt och skatten är sänkt. Vi har sett vad de borgerliga partierna gör med skatter och miljö på riksplanet. Nu återstår att se om Miljöparti­et sviker sina ideal på det lokala planet.

Hyresgäste­r vill ogärna lyxrenover­a. Hyresgäste­r är hållbara. Allmännytt­an är hållbar; ekonomiskt, mänskligt och miljömässi­gt. Värna om Allmännytt­an, Miljöparti­et. Svik inte era påstådda ideal för att få inviga ytterligar­e en gågata.

 ??  ?? Maja ByströmTän­k på: Ju kortare du skriver desto större chans att få plats i tidningen. Redaktione­n reserverar sig rätten att korta och göra lättare ändringar i inskickade texter. Du får vara anonym om du vill. Inskickade insändare kan komma att publiceras på Stockholmd­irekt.se.
Maja ByströmTän­k på: Ju kortare du skriver desto större chans att få plats i tidningen. Redaktione­n reserverar sig rätten att korta och göra lättare ändringar i inskickade texter. Du får vara anonym om du vill. Inskickade insändare kan komma att publiceras på Stockholmd­irekt.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden