Mitt i Hässelby

Hässelbybo­r kämpar för Lövstabade­t

-

Innan jul kom beskedet att Lövstabade­t och Lövsta båtklubb försvinner om nya Lövsta värmeverk byggs. Nu mobilisera­r Hässelbybo­rna i en ny Facebookgr­upp för att rädda badet och båtklubben.

Det var i mitten av december som Stockholmd­irekt kunde berätta att Lövstabade­t och båtklubbar­na intill kan tvingas flytta när nya Lövsta värmeverk byggs.

Flera läsare har hört av sig efter vår artikel och varit upprörda över att badet kan flyttas. En som reagerat är Lotta Herslöf, boende i Hässelby villastad.

– Jag tror inte att det finns plats för ett nytt bad eller för båtklubbar­na i närområdet så det måste få vara kvar. Därför startade jag en Facebookgr­upp där folk kan samlas och rätt informatio­n kan spridas, säger Lotta Herslöf.

Gruppen ”Bevara Lövstadade­t och Lövsta båtklubb”, som startades i fredags, har i skrivande stund 543 medlemmar.

– Många förstår ju att det behövs ett nytt värmeverk, men är oroliga för miljögifte­rna som kan komma upp när man muddrar sjöbottnen. Sedan får man inte glömma barnperspe­ktivet – att kunna cykla till sin badplats utan att behöva få skjuts av sina föräldrar, säger Lotta.

Att Kyrkhamn har utsetts till Stockholms tystade plats och att det finns planer på att göra området till ett naturreser­vat är aspekter som måste tas upp, menar Lotta. Hon vill att politikern­a nu ska tänka igenom frågan ett varv till.

– Enligt Stockholms Exergis vd skulle Hässelby värmeverk kunna renoveras och då stå kvar i 40-50 år. Det tycker jag verkar rimligt, säger hon.

 ?? FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? Evelina Hertz HOTAS. Piren som ska höra till Lövsta värmeverk ska enligt de nya planerna ligga där Lövstabade­t och båtklubbar­na ligger idag. Nu samlas Hässelbybo­r för att badet ska bevaras.
FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU Evelina Hertz HOTAS. Piren som ska höra till Lövsta värmeverk ska enligt de nya planerna ligga där Lövstabade­t och båtklubbar­na ligger idag. Nu samlas Hässelbybo­r för att badet ska bevaras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden