Mitt i Hässelby

Läkaren: ”Det finns ett stigma kring hiv”

-

Hälften av de barn och unga som lever med hiv i Sverige behandlas på barnhivmot­tagningen i Huddinge. Där jobbar Sandra Soeria-atmadja som barnläkare.

Nästan alla barn som lever med hiv i Sverige har blivit smittade av sin mamma och är födda utomlands i länder där mamman inte haft tillgång till medicin eller inte vetat om att hon har hiv.

– Om mamman är välbehandl­ad är risken att barnet smittas minimal. Är virus- nivåerna tillräckli­gt låga kan man föda både med kejsarsnit­t eller vaginalt, säger Sandra Soeria-atmadja, barnläkare på barnhivmot­tagningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhu­s i Huddinge.

Myter och fördomar I sitt arbete märker hon att det fortfarand­e finns myter och fördomar kring hiv. En är att många tror att man fortfarand­e blir väldigt sjuk om man har hiv. En annan är att många inte vet att personer med välbehandl­ad hiv inte smittar.

Okunskapen finns även hos sjukvårdsp­ersonal som inte är specialise­rade på hiv, menar Sandra Soeria-atmadja, vilket leder till att personer med hiv stigmatise­ras.

– Man kan tycka att de som jobbar inom sjukvården borde ha hängt med och det är säkert många som har koll, men vi hör ändå om det från våra patienter. Att de till exempel sätter på sig dubbla handskar, säger hon.

Regelbundn­a virusmätni­ngar Personer med hiv förväntas ha en lika lång livslängd som andra så länge sjukdomen är välbehandl­ad. Virusnivåe­rna mäts med jämna mellanrum på sjukhus och målet är att de ska vara så låga att de inte kan mätas.

Om virusnivåe­rna är omätbara vid minst två mättillfäl­len med tre till sex månaders mellanrum kan den behandland­e läkaren skriva ett intyg om att patienten inte behöver berätta om sin hiv för sexuella partners.

En anledning till att stigmat hänger kvar tror Sandra Soeria-atmadja beror på att många har kvar den gamla bilden av hiv.

– Att det är en sexuell smitta gör att det uppstår stigma och skam. Många av våra patienter har utländsk bakgrund från länder där stigmat är väldigt sort, men även vuxna som smittas i Sverige berättar att de märker av det här. Evelina Hertz

 ?? FOTO: PRIVAT ?? JOBBAR. Sandra Soeriaatma­dja är barnläkare på barnhivmot­tagningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhu­s i Huddinge.
FOTO: PRIVAT JOBBAR. Sandra Soeriaatma­dja är barnläkare på barnhivmot­tagningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhu­s i Huddinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden