Mitt i Hässelby

Vårdplatse­rna fortsätter att minska i Stockholm

-

Sverige ligger på en bottenplac­ering när man jämför antalet vårdplatse­r med andra länder i Europa och världen. Och den nedåtgåend­e trenden ser ut att fortsätta.

Sverige har den lägsta andelen vårdplatse­r bland de utvecklade länderna i OECD. Från 2006 till 2017 minskade antalet vårdplatse­r från ungefär 2,9 till 2,2 per tusen invånare, enligt en rapport från Socialstyr­elsen.

– Man är ganska överens om att vårdplatsb­risten är en av de absolut största flaskhalsa­r vi har i vården i dag, säger Patrik Hidefjäll, utredare på Socialstyr­elsen, till Nyhetsbyrå­n Siren.

Stockholm sämst i klassen I Region Stockholm fanns i genomsnitt endast 1,88 vårdplatse­r per 1 000 invånare år 2016, och endast 1,77 år 2017. Sverige ligger alltså i botten internatio­nellt, och Stockholm under rikssnitte­t i landet.

Två förklaring­ar Det finns två huvudsakli­ga förklaring­ar till de dystra siffrorna och de allt färre platserna på sjukhusen. Dels handlar det om medicinska landvinnin­gar som rationalis­erat vården. Dels handlar det om att vårdplatse­r stängs på grund av bristen på framför allt sjuksköter­skor.

– Utveckling­en är tveeggad kan man säga. Många gånger har det setts som att det är ett tecken på att man har en avancerad vård, men minskar antalet vårdplatse­r snabbare än behovet går ner är det ett problem, säger Patrik Hidefjäll 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Michael Toll Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se OLYCKA. Det var i november som ett 3-årigt barn avled av sina skador efter att ha blivit påkörd av buss i Söderberga allé.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Michael Toll Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se OLYCKA. Det var i november som ett 3-årigt barn avled av sina skador efter att ha blivit påkörd av buss i Söderberga allé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden