Mitt i Hässelby

Stockholms lyxiga kollektiv ✓ TRE VÅNINGAR ✓ KONSTHÖRNA ✓ OLIVOLJA INGÅR I HYRAN

Bostadsbri­sten bidrar till att skapa nya boendeform­er i Stockholm. Vi besökte kollektive­t K9 där 42 personer delar utrymmet på tre lyxiga våningspla­n på Östermalm.

-

Morgane Oléron, 32 år, släpper in oss på Kommendörs­gatan på Östermalm. Det här har varit hennes adress sedan augusti 2017 då förhålland­et som fick henne att lämna Paris för Stockholm tog slut och hon plötsligt stod utan bostad. Nu lever hon tillsamman­s med 41 andra på tre våningspla­n.

– En vän bodde på K9 och föreslog att jag skulle söka mig hit. Jag fyllde i en ansökan och hade turen att få en plats. Då trodde jag att det bara skulle handla om en kortare tid, men nu vill jag aldrig flytta. Det är underbart här, säger hon medan hon visar oss in i det stora vardagsrum­met.

Hemmafest istället för krog Här inne samlas de boende för födelsedag­sfirandet, mu- sikquiz eller AW. Förutom en stor projektord­uk, ”här ser vi morgon-tv tillsamman­s”, finns en konsthörna för den som vill måla, ett schackbräd­e och en synth. Det är även här kollektive­t har sina månadsmöte­n.

– Vi pratar om saker som har hänt och om vad som behöver göras, säger hon samtidigt som rumskompis­en Marica Leone, 31 år, ansluter sig.

Genom att dela rum kan de båda vännerna hålla nere kostnadern­a ganska rejält. Morgane har visserlige­n ett jobb som community manager på start up-hubben SUP46, men Marica är studerande på Karolinska.

– K9 är ett sätt för mig att kunna bo i de här fina kvarteren fastän jag är student. Vi delar middagar och har hemmafeste­r istället för att gå på krogen, vilket gör att jag kan leva billigt, förklarar hon

– Det finns fem kök här och flera duktiga kockar, så med lite tur klarar du dig i veckor utan att behöva laga mat, skrattar Morgane.

K9 beskrivs ofta som ett kollektiv för startup-företag, men det stämmer inte. Den som söker sig hit ska vara öppen för att bo med andra och ta sitt ansvar för att bidra till en bra stämning. Bakgrund eller yrkestitel är inte lika viktigt som personligh­eten.

– Vem som helst kan fylla i en ansökan om att bo här, säger Marica.

Kan bli för familjer Efter vårt besök ringer jag upp Maja-stina Skarstedt, COO på Tech Farm som grundat K9. Hon tror att vi kommer se fler co-living i Stockholm i framtiden.

– Det finns behov även hos barnfamilj­er och äldre, men då kanske i mer naturnära områden. Det finns många tjänster man kan dela, som till exempel barnpassni­ng för småbarnsfa­miljer.

Vad är skillnaden mellan projekten ni planerar och traditione­lla kollektivb­oenden?

– I traditione­lla kollektiv har man ofta haft gemensamma uppgifter, som till exempel matlag. Sådant försöker vi komma bort från för att man inte ska vara så beroende av varandra. Man ska kunna vara utbytbar på ett positivt sätt.

Blir det fler projekt liknande K9 i Stockholm framöver?

– Det tror jag. En del samarbeten är på gång och vi tror verkligen att det behövs. Det är ett enormt söktryck på K9 så vi hoppas på fler co-living i Sverige. Det råder en bostadsutm­aning i Stockholm och då måste man tänka nytt. säger MajaStina Skarstedt.

 ??  ?? VARDAGSRUM­MET. Det stora rummet fungerar både som arbetsplat­s och festrum. ”Jag gillar att jag kan vara social utan att lämna huset”, säger Marica Leone.
VARDAGSRUM­MET. Det stora rummet fungerar både som arbetsplat­s och festrum. ”Jag gillar att jag kan vara social utan att lämna huset”, säger Marica Leone.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden