Mitt i Hässelby

Ta inte bort Lövstabade­t – inrätta reservat i Kyrkhamn

-

Visste du att det rofyllda området vid Lövstabade­t plötsligt har hamnat i strålkasta­rljuset? Den 14 december skrev Direktpres­s att Lövstabade­t, Lövsta båtsällska­p och Kyrkhamns Varvsfören­ing måste flytta. Skälet är att Lövstas nya värmeverk nu vill ha ytan för en pir och ett transportb­and.

Vi i Stockholms Naturskydd­sförening känner till området väl och bedömer att det blir väldigt svårt att ersätta Lövstabade­t då det norr om badet är mest klipptstra­nd och nedanför Riddersvik­s gård, söder om deponierna, är det en ekologiskt särskilt känslig naturstran­d med ett rikt fågelliv som inte bör göras om till badstrand med tillfartsv­äg etc. Lövsta-kyrkhamnri­ddersvik är ett mycket uppskattat natur- och friluftsom­råde som i sin helhet uppfyller kriteriern­a för att bli naturreser­vat.

Exploateri­ngskontore­t har anmärkt på sprängsten­svallarna kring deponierna, “gröna kullarna” inför den ursprungli­ga placeringe­n av piren. Vi anser dock att en grundlig förstärkni­ng av de nu sviktande sprängsten­svallarna, som håller inne innehållet i deponierna, kan bidra till att nya piren och transportb­andet kan byggas utan att t.ex. Lövstabade­t behöver försvinna.

Lövstabade­t bidrar till ett levande Kyrkhamn-lövsta sommartid och om området kring badplatsen istället får karaktären av ett brummande industriom­råde riskerar en del av Kyrkhamn-lövsta att bli klart mindre attraktivt. Vi är övertygade om att många vill ha kvar det natursköna Lövstabade­t och att det bör ingå i det utlovade Kyrkhamns naturreser­vat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden