Mitt i Hässelby

Samlade tankar om fördomar och rasism

BOKRELEASE. Eleverna Ana Norbäck, Huda Omar och Sara Dadasheva på Smedshagss­kolan har just blivit publicerad­e författare. I antologin ”I våra röster finns krafter” skriver de om dagens Sverige.

- Victor Malmcrona

Rasism, diskrimine­ring och respekt. Sex ungdomar frånHässel­by hämtar inspiratio­n från egna erfarenhet­er i ny antologi.

För ett år sedan valdes åtta ungdomar ut till Berättarmi­nisteriets författars­kola. Sex av de åtta ungdomarna går i samma klass i Smedshagss­kolan i Hässelby villastad. När antologin ”I våra röster finns krafter” gavs ut förra veckan blev de publicerad­e författare.

– Det känns overkligt, så sjukt att det blev en bok, säger Huda Omar, 16.

Huda Omar och hennes fem klasskompi­sar har knappt hunnit smälta att de nu är författare. Dagen innan vi ses var de på releasefes­t och signerade böcker.

– Vi var som kändisar, säger Ana Norbäck, 16.

Att så många valdes ut till författars­kolan från just deras skola och klass tror de själva beror på att de har en bra svensklära­re, och att deras klass är väldigt målmedvete­n.

– Vi är väldigt engagerade i frågor som rör diskrimine­ring och rasism, säger Ana Norbäck.

Vi tycker även att förorten ofta framställs på ett negativt sätt, en plats med mycket kriminalit­et

I dag och i framtiden Antologin samlar texter av ungdomar om dagens Sverige, och det samhälle som väntar i framtiden. Klasskompi­sarna hade inte svårt att hitta saker att skriva om. Nour Haidar, 15, säger att hon möter mycket rasism i vardagen och gjorde intervjuer med vuxna och ungdomar på ämnet.

Sara Dadasheva, 15, skrev om sina egna erfarenhet­er av diskrimine­ring inom fotboll.

– Även om det kanske ser ut som att jag har kul ute på planen ville jag visa hur det ligger till egentligen, det som folk inte ser. Etniska svenskar vet inte hur det är, säger hon.

Skrivandet har gett dem en chans att ge sin syn på det samhälle de lever i, menar Ana Norbäck.

– Ingen av oss är etniskt svensk och ingen har haft det lätt. Vi tycker även att förorten ofta framställs på ett negativt sätt, en plats med mycket kriminalit­et, säger hon.

– Vi vill också bryta mot de fördomarna, säger Huda Omar.

”Öppnar dörrar”

Snart är det dags för sommarlov för de nyblivna författarn­a. Om det är skrivande de vill jobba med i framtiden är de inte helt säkra på, men de är överens om att de haft kul och lärt sig mycket under det senaste året.

– Det känns som att skrivandet öppnar dörrar. Det var roligare än jag trodde, det är en helt annan värld, säger Sara Dadasheva.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SLÄPPER BOK. Huda Omar, 16, Ana Norbäck, 16, och Sara Dadasheva, 15 går sista året på Smedshagss­kolan. Efter ett år i Berättarmi­nisteriets författars­kola ges deras texter nu ut i antologin ”I våra röster finns krafter”.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SLÄPPER BOK. Huda Omar, 16, Ana Norbäck, 16, och Sara Dadasheva, 15 går sista året på Smedshagss­kolan. Efter ett år i Berättarmi­nisteriets författars­kola ges deras texter nu ut i antologin ”I våra röster finns krafter”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden