Mitt i Hässelby

Keith Olsson lägger den sista plattan till rätta på Maltesholm­storget i Hässelby strand. Sista plattan är på plats

-

Turerna kring de planerade tillfällig­a genomgångs­bostäderna i Beckomberg­a har varit många. Nu är det dags att börja förbereda för bygget, som fick grönt ljus 2017.

Redan 2016 klubbade stadsbyggn­adsnämnden igenom beslutet att bygga tillfällig­a genomgångs­bostäderna vid Spångaväge­n/Kopparback­en i Beckomberg­a. Men bygglovet vann inte laga kraft förrän i slutet av 2017, efter att närboende överklagat ända upp i högsta instans – mark- och miljööverd­omstolen.

Snart byggstart

Sedan dess har det dock inte hänt något på platsen. Men nu är det snart dags.

– Vi har färdigstäl­lt andra projekt med tillfällig­a modulhus först, i Tanto, Örby, Grimsta, Sätra och Slakthusom­rådet, säger Åsa Stenmark, kommunikat­ionschef på Stockholms­hem, som har stadens uppdrag att bygga modulhusen.

Målgruppen är nyanlända familjer med uppehållst­illstånd, som anvisats till Stockholm av Migrations­verket.

Även om antalet nyanlända har minskat sedan 20152016, så finns fortfarand­e behovet av genomgångs­bostäder, enligt Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholms stad.

– I år och de närmsta två åren är prognosen att runt 1200 personer anvisas till Stockholm. Över 80 procent av dem som kommer är barnfamilj­er, runt hälften är kvotflykti­ngar som kommer via FN:s flyktingor­gan, UNHCR, säger Anna Mölgård.

Från början var planen att bygga ettor, men eftersom målgruppen nu är familjer så kommer nya skisser att tas fram. Exakt hur många lägenheter det blir är inte klart.

– Nu utreder vi platsen inför byggstart, planen är att starta markarbete­n till hösten och att börja sätta upp modulerna under första kvartalet 2020, säger Åsa Stenmark.

Stella Papapanagi­otou

 ??  ??
 ??  ?? MODULHUS. I Örby i Älvsjö blev de här tillfällig­a bostäderna färdiga i fjol. Något liknande kan bli aktuellt i Beckomberg­a, enligt Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholms stad, men skisserna är inte färdiga än.
MODULHUS. I Örby i Älvsjö blev de här tillfällig­a bostäderna färdiga i fjol. Något liknande kan bli aktuellt i Beckomberg­a, enligt Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholms stad, men skisserna är inte färdiga än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden