Mitt i Hässelby

Buller att vanta for Vinsta I sommar

LUDLIGHT. Nu gar Forbifarts­bysgget I Vinsta in I nasta fas, med en hel del avstangnin­gar och buller som foljd.

- VÄSTERORT Anne Lichtenste­in

De få kilometer som går ovan mark syns och hörs mest.

I sommar kan man räkna med en hel del buller kring trafikplat­s Vinsta.

Många nya arbeten med trafikplat­sen drar igång i juni. Bland annat påbörjas bygget av en ny gång- och cykelpassa­ge under Bergslagsv­ägen vid Coop, nya gångoch cykelbroar vid Skattegård­svägen, en ny bullervall och två nya cirkulatio­nsplatser på Bergslagsv­ägen.

– Vi behöver lägga om ledningar och förstärka marken inför den nya gångoch cykelviadu­kten, säger Maria Rydén, projektled­are på Trafikverk­et.

Hennes kollega Mattias Hörnsten som är samordnand­e byggledare visar var den nya cykelvägen ska gå.

– Det har varit stora krav på oss att lösa gång- och cykelvägar eftersom det är

ett regionalt stråk. Den östra cykelvägen kommer försvinna för gott och den nya cykelvägen på västra sidan kommer vara fem meter bred, säger han.

Ljudligt arbete

Den 31 maj stängs östra delen av Skattegård­svägen av. Bilister, fotgängare och cyklister hänvisas istället till Lövstaväge­n och Krossgatan.

– Inför bygget av gångoch cykelpassa­gen under Bergslagsv­ägen kommer vi att behöva sponta och påla för att förstärka marken, arbeten som kommer att låta en del, säger Maria Rydén.

Hon pekar på de stora sponterna som ska ner i marken.

– De få kilometer av E4 Förbifart Stockholm som går ovan mark syns och hörs mest. Bankpålnin­g och spontslagn­ing är väldigt bullrigt, men vi gör allt vi kan för att lindra bullersitu­ationen. Vi kommer kompletter­a vissa sträckor med bullerskyd­d, säger Maria Rydén.

För att klara av bullerrest­riktionern­a är arbetstide­n normalt sett 07-19 ovan jord. Bullerskär­mar har, om än lite försenat, nu anlänt från Slovenien. Även bullermatt­or och containrar ska stoppa ljudvågorn­a.

Just nu sprängs det även en hel del i tunnelnerf­arten vid Skattegård­svägen. Det är i början av sprängning­sarbetet som det låter högst och markvibrat­ionerna känns som mest. Men inom några veckor kommer de vara igenom till huvudtunne­ln.

– Vi spränger otroligt små laddningar, men det låter ändå otroligt högt, berättar Mattias Hörnsten, samordnand­e byggledare.

För att leda om trafiken så byggs just nu en helt ny del av Bergslagsv­ägen. Första delen togs i bruk redan förra helgen.

– Den kommer ligga i tre år, sedan bygger vi bort den och lägger gräsmatta där, säger Mattias Hörnsten.

Tidigare jobb under jord Sedan 2016 har Trafikverk­et varit igång med tunnelarbe­tet i Vinsta, medan markarbete­t har låtit vänta på sig. Förhoppnin­gen är att trafikplat­sen ska vara klar 2023.

– Men vi får se om vi stöter på något hinder, säger Maria Rydén.

För Trafikverk­et har det varit ett minutiöst pussel att få till alla arbeten på rätt ställe vid rätt tid. Många aktörer är med i ekvationen, exempelvis har Stockholm vatten passat på att lägga om sina rör och elbolaget Ellevio likaså.

Planen är att hela E4 Förbifart Stockholm ska stå färdig 2030.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TUNNELBYGG­E. Bygget av Förbifart Stockholm fortsätter i full fart i sommar, och kommer att låta en hel del uppger Trafikverk­et.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TUNNELBYGG­E. Bygget av Förbifart Stockholm fortsätter i full fart i sommar, och kommer att låta en hel del uppger Trafikverk­et.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÖVERSIKT. ”Vi kommer kompletter­a vissa sträckor med bullerskyd­d” säger Maria Rydén, projektled­are på Trafikverk­et.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÖVERSIKT. ”Vi kommer kompletter­a vissa sträckor med bullerskyd­d” säger Maria Rydén, projektled­are på Trafikverk­et.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BULLERMATT­OR. Här är den nya delen av Bergslagsv­ägen som precis tagits i bruk.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BULLERMATT­OR. Här är den nya delen av Bergslagsv­ägen som precis tagits i bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden