Mitt i Hässelby

Låt barnen godkänna testamente­t redan nu

◗ JURIDIK · Vi vill att partner eller barn ska avstå sin arvslott i ett första skede.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Jag och min fru har barn från tidigare äktenskap. Vi har skapat ett testamente som säger: Om jag dör före min fru eller tvärtom ska efterlevan­de maken ärva fastighete­r och likvida medel i sin helhet. När vi båda har gått bort ska kvarlåtens­kapen fördelas i lika delar mellan våra barn. Vilket innebär att antingen min frus eller mina barn ska avstå sin arvslott när den första av oss gått bort.

1. Håller detta testamente juridiskt?

2. Hur vinner testamente­t laga kraft?

3. Ska vi låta våra barn underteckn­a arvsavsäge­lser tills vi båda har gått bort?

För att kunna tolka ett testamente är det viktigt att en jurist får titta igenom testamente­t ordentligt. Utan att ha sett ert testamente och era exakta formulerin­gar förstår jag det som att det ni skrivit går bra att förstå och har innebörden som ni önskar.

Testamente­t håller juridiskt, ni får testamente­ra på det sätt ni vill. Så länge ni får era signaturer bevittnade av två samtidigt närvarande, ojäviga vittnen, och testamente­t i övrigt uppfyller formkraven, gäller testamente­t. Särkullbar­n, som era barn kallas, har dock rätt att begära jämkning av testamente­t för att få ut sin laglott, hälften av arvslotten.

För att undvika att barnen begär jämkning kan man skriva att om de väntar med att få ut sina arv tills ni båda gått bort så får de hela sina arvslotter, men att om de jämkar så får de endast laglottern­a.

Testamente­t kan vinna laga kraft först när en av er har gått bort. Antingen kan era barn efter dödsfallet godkänna testamente­t skriftlige­n, då vinner det laga kraft direkt. Eller så kan den av er som överlever den andra delge dem vidimerade kopior av testamente­t. Från det att barnen delgivits testamente­t har de sex månader på sig att begära jämkning av eller klandra det. Om halvåret passerar utan någon invändning har testamente­t vunnit laga kraft istället.

Era barn kan också redan nu skriva under på att de godkänner testamente­t och avsäger sig rätten till arv fram till att ni båda gått bort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden