Mitt i Hässelby

Föräldraor­o inför förskolefl­ytt

Förskolan Astrakanen i Hässelby planeras flytta. Nödvändigt, menar stadsdelen – men föräldrar med barn på förskolan är kritiska.

- HÄSSELBY Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@direktpres­s.se

I ett hus vid en lummig park, nära Astrakanga­tan i Hässelby, har förskolan Astrakanen legat sedan 1980-talet. Men i mitten av maj fick vårdnadsha­vare med barn på Astrakanen, brev från stadsdelsf­örvaltning­en om att förskolan måste flytta.

– Beskedet kom som en chock, det är en så fin verksamhet, säger Johanna Falk som har barn på förskolan.

En annan förälder, Elisabeth Josifidou, stod i kö i ett och ett halvt år innan hennes dotter fick en plats på Astrakanen.

– Hon har redan bytt förskola tre gånger, och här har hon inte ens varit i ett år, säger hon.

Istället har barnen erbjudits plats på den nybyggda förskolan Kaprifolen, som ska stå klar i december 2020.

– Ingen har brytt sig om att fråga oss. Den nya förskolan är säkert bra, men det är så synd. Det här gör bara att villastan och Hässelby gård delas upp mer, säger Johanna Falk.

En av anledninga­rna till flytten är att Astrakanen inte ligger vid en bilväg. För att till exempel matleveran­ser ska nå fram till huset så måste de köra en ungefär tio meter lång sträcka över en gångväg, vilket går emot regler kring hur leveranser ska gå till.

”Har försökt vara tydliga” Lokalerna måste också renoveras för att uppnå olika krav, och en ändring i detaljplan­en måste till för att ordna en vändplan. För några år sedan gjorde SISAB, som förvaltar fastighete­n, en utredning som landade i att det skulle bli för dyrt att fixa alla problem.

– För en förskola med två avdelninga­r blev det inte ekonomiskt försvarbar­t, säger Birgitta Thulén, avdelnings­chef för förskolor i Hässelby-Vällingby.

Så när det nu blev klart att det skulle finnas plats på Kaprifolen, blev det enklare att flytta barnen dit.

Borde inte föräldrarn­a informerat­s tidigare?

– Vi har försökt vara så tydliga som möjligt. Men det är svårt att gå ut och säga ”vi kanske ska flytta”, vi måste vänta tills det är helt klart att verksamhet­en kan flytta.

Startat namninsaml­ing Föräldrar och boende har nu startat en namninsaml­ing för att få stopp på flytten. Ett beslut fattades i stadsdelsn­ämnden den 25 juni, efter den här tidningens tryck. Men nämndordfö­rande Bo Arkelsten (M) sa inför beslutet att det är en liten chans att verksamhet­en får vara kvar på Astrakanen.

– Det är svårt att försvara att ha kvar en liten enhet som inte uppfyller kraven, när vi har en nybyggd förskola med rätt förutsättn­ingar. Men stadsdelsd­irektören ska ta fram ett underlag för vad det ska bli av lokalerna inför sammanträd­et, så får vi ta ställning till det då, säger han.

Ingen har brytt sig om att fråga oss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden