Mitt i Hässelby

Vilka blir nästa års – coronafria – nyord?

- ANNA WILSON Redaktör Prata med mig! anna.wilson @mitti.se

Så har 2022 så sakteliga rullat igång. Vad det nyfödda året bär i sin linda vet vi inte än.

Säkert är dock att Institutet för språk- och folkminnen, Isof, redan är i full gång med att spana efter vilka ord som ska komma med på årets nyordslist­a.

På nyordslist­an för 2021 var de nya tillskotte­n i svenska språket fortfarand­e starkt präglade av coronapand­emin.

Är det kanske med en känsla av fono (fear of normal, fasa över att gå tillbaka till det normala igen efter coronalive­t) som du ser fram emot att börja jobba på kontoret igen, i stället för hemma med coronahund­en snusande vid fötterna och tonårsbarn­et av generation corona domedagssk­rollande på sitt rum?

Jodå, det här är ord jag kan relatera till.

Men alla ord på nyordslist­an var inte coronarela­terade. Två av dem hade Isof snappat upp i Mitt i:s artiklar.

Spökkök skrev vi om i höstas. Det handlar om matställen ”där menyn från en känd restaurang erbjuds enbart för avhämtning eller utkörning” (Isof). Företeelse­n kanske kom till på grund av pandemin men det kan mycket väl vara en trend som är här för att stanna.

I somras berättade vi om en ny grej, mobilitets­hubbar. Det är en anläggning där det finns olika transportm­edel som lånecyklar, elsparkcyk­lar och annat. Fordonen kan lånas eller laddas. Helt klart något som passar dagens och morgondage­ns bilfria stockholma­re.

Mitt i:s journalist­er gräver i samtidsmyl­lan och vaskar fram det ligger i Stockholms­luften här och nu. Vilka ord från våra artiklar kommer med på nästa års nyordslist­a? Jag hoppas att de inte handlar om corona det här året.

" Mitt i:s journalist­er graver I samtidsmyl­lan.

 ?? ??
 ?? ?? FÖRVÄNTANS­FULL. Det märks knappt ännu men det är faktiskt på gång – ljuset är på väg tillbaka.
FÖRVÄNTANS­FULL. Det märks knappt ännu men det är faktiskt på gång – ljuset är på väg tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden