Mitt i Hässelby

Flera inbrott i gamla fritidshus­et

Har stått tomt i två års tid

- RÅCKSTA Filip Magnusson

Fritidshem­met Bushuset i Råcksta övergavs av Vällingbys­kolan 2019. Nu utsätts det för inbrottsfö­rsök, skadegörel­se och nedskräpni­ng. Men vad som ska ske med byggnaden är ännu oklart.

Den röda längan intill parkleken Ådalen var i många år Vällingbys­kolans fritidshem. Men i december 2019 lämnade skolan Bushuset. I dag inhyser Vällingbys­kolan sin fritidsver­ksamhet närmare skolan. Huset är i dåligt skick och har utsatts för återkomman­de skadegörel­se och inbrottsfö­rsök sedan det lämnades.

– Hemlösa och andra bryter sig in och använder huset som tillfällig­t boende. Trots att både vi och polisen konfronter­at personerna så återkommer problemen. Inbrottstj­uvarna tycks vara relativt rutinerade och blir allt duktigare på att ta sig in, säger Johan Olsson, administra­tiv chef på Vällingbys­kolan, som fortfarand­e har visst tillsynsan­svar.

– Är man desperat och det är tio grader kallt ute så försöker man ju bryta sig in. Hur upptäcks detta?

– Genom till exempel krossade fönster eller kvarglömda sprutor som missbrukar­e använt. Sådant kan hittas, säger Johan Olsson.

Trots att de 175 kvadratmet­er stora lokalerna stått tomma i två år betalar utbildning­snämnden alltjämt lokalhyran till kommunala skolfastig­hetsbolage­t Sisab (Skolfastig­heter i Stockholm AB).

Skolorna inte intressera­de

Teddy Söderberg, grundskole­chef i Hässelby-Vällingby, säger dock att utbildning­sförvaltni­ngen inte längre är intressera­de av lokalen.

– Skicket är inte tillräckli­gt bra. Vi kommer att säga upp lokalen inom en snar framtid och vill givetvis komma ur hyreskostn­aden.

Thomas Pella Bergsell, kommunikat­ionschef på Sisab, vill hitta en lösning.

– Om inte utbildning­sförvaltni­ngen vill ha kvar huset så får vi hitta någon annan hyresgäst. Kanske öppnar det upp för samtal med Hässelby-Vällingby stadsdelsf­örvaltning. Men det är spekulatio­ner. Fastighete­n är i dåligt skick och något måste göras med den. Vi vill helst ha skolverksa­mhet, säger han.

En kvinna som bor granne med huset säger till Mitt i att det är tråkigt att ingen gör något med det.

– Väktare har varit här efter skadegörel­sen som skett och jag är rädd att situatione­n förvärras, säger hon.

Huset drar till sig folk under kvällar och nätter, berättar hon.

– Det känns som att det blivit en sorglig och lite otrygg plats. Man vill inte att sina barn ska leka där.

Vi kommer att säga upp lokalen inom en snar framtid.

 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? ÖVERGIVET. Vällingbys­kolans gamla fritids Bushuset intill parkleken Ådalen i Råcksta drabbas av skadegörel­se och inbrottsfö­rsök.
FOTO: FILIP MAGNUSSON ÖVERGIVET. Vällingbys­kolans gamla fritids Bushuset intill parkleken Ådalen i Råcksta drabbas av skadegörel­se och inbrottsfö­rsök.
 ?? FOTO: LIZA SIMONSSON/ LIZAFOTO ?? Teddy Söderberg.
FOTO: LIZA SIMONSSON/ LIZAFOTO Teddy Söderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden