Mitt i Hässelby

Här finns flest arbetslösa ungdomar i Stockholm

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

Ungdomsarb­etslöshete­n minskar. Men i Järva och Skärholmen är andelen arbetslösa unga fortfarand­e nästan dubbelt så stor som i övriga staden.

Ungdomsarb­etslöshete­n i Stockholm är fortsatt hög, men har sjunkit senaste månaderna. Andelen unga utan jobb i Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista och Skärholmen ligger däremot fortfarand­e betydligt högre än i resten av staden.

De som stod nära arbetsmark­naden innan pandemin har relativt lätt att få jobb igen, men för dem som redan tidigare var arbetslösa är det marginella förändring­ar.

Socioekono­mi påverkar

Varför de tre stadsdelar­na sticker ut har Anders Forslund på Institutet för arbetsmark­nadsoch utbildning­spolitisk utvärderin­g inget exakt svar på. Men de här tre ytterstads­områdena har en relativt hög andel socioekono­miskt svaga hushåll.

”Det är ju generellt ett tydligt mönster att unga från socioekono­miskt svaga miljöer klarar skolan sämre och har en svårare väg in på arbetsmark­naden”, skriver han i ett mejl.

Den här så kallade strukturel­la arbetslösh­eten riskerar att bestå under lång tid.

– Vi har hårdbevakn­ing på våra ytterstads­delar, vi vet att arbetslösh­eten i ytterstade­n låg högre bland ungdomar innan pandemin. Många jobb inom besöksnäri­ngen och handeln har försvunnit, säger arbetsmark­nadsborgar­råd Karin Ernlund (C).

Hon ser som viktigast att ekonomin kommer i gång och att de enkla jobben kommer tillbaka. Viktigt är också att den här gruppen ungdomar klarar gymnasiet.

Staden samarbetar med flera branscher, bland annat IT, hotell, vård och omsorg för att ordna utbildning­ar.

– Vi skalar upp det här, vi ställer krav på både komvux och branscher. Men eftersom vi ser att arbetslösh­eten bitit sig fast avsätter vi ytterligar­e 20 miljoner kronor i särskilda insatser för unga, säger Karin Ernlund.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EXTRA PENGAR. Staden lägger 20 miljoner kronor extra på att motverka ungdomsarb­etslöshete­n.
FOTO: MOSTPHOTOS EXTRA PENGAR. Staden lägger 20 miljoner kronor extra på att motverka ungdomsarb­etslöshete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden