Mitt i Hässelby

27 anläggning­ar för idrott saknas

- Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se

Du är inte ensam om att uppleva trängsel i stadens idrottsanl­äggningar. Det är inte så konstigt eftersom det finns alldeles för få i förhålland­e till befolkning­en.

I en ny behovsanal­ys som tagits fram för en ny strategi för idrottsanl­äggningar står det att Stockholms stad ligger långt efter för att kunna matcha befolkning­sökningen.

Enligt analysen kommer man till 2030 behöva bygga 21 konstgräsp­laner, 27 idrottshal­lar, 6,75 ishallar (exklusive befintliga ishallar som behöver ersättas under perioden), 3 nya simhallar samt kapacitets­ökning i de simhallar som rustas upp alternativ­t ersätts, och 1,25 friidrotts­anläggning­ar.

– Det är extremt mycket, säger idrottsbor­garråd Karin Ernlund (C).

Nu är det bara en behovsanal­ys, och inte ett byggbeslut med en investerin­gsbudget. Men klart är att dagens utbud tydligt understige­r dagens behov.

– Vi har ett stort underskott men nu vet vi vad som behövs, säger Karin Ernlund.

Hur kunde staden hamna så här långt efter?

– Jag skulle nog säga att Stockholm har haft en väldigt snabbt växande befolkning. Vi har kämpat mycket med att bygga ut skolor, kollektivt­rafiken och bostäder. Så i grund och botten handlar det om det.

Når inte målet

I den senaste investerin­gsbudgeten finns det sex planerade idrottshal­lar, och det finns beslut för tre hallar med finansieri­ng från privata sektorn.

Stadens nyligen klubbade strategi innebär fortsatt stora insatser för både kommun och privat sektor för att tillsamman­s komma tillrätta med problemet.

Kommer staden ha byggt 27 idrottshal­lar till 2030?

– Nej, det tror jag inte. Jag vill inte vara pessimist, men realist. Det kommer ta längre tid än så. Men nu vet vi vad som behövs och vi ska göra allt för att få in det i stadsplane­ringen.

Många vill simma och träna i stadens hallar, men att boka tid kan vara krångligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden