Mitt i Hässelby

Så börjar det svenska filmåret

”Martin” från Bonusfamil­jen syns snart i ny feel good-rulle om Vasaloppet

- Jonas Berge

Det är ett varmt drama med komiska inslag. Men det handlar ju om tuffa grejer.

Vi är många som har lidit med Martin i Bonusfamil­jen den gångna säsongen. Lite bättre mår Fredrik Hallgrens rollfigur i Ur spår, en feel good-film om barnlöshet, alkoholism – och Vasaloppet.

Med serierna Karatefyll­a och 112 Aina blev han känd bland ”kidsen”. Som pappa Rudolf i Sunefilmer­na och – inte minst – Martin i Bonusfamil­jen fick han ett dundergeno­mbrott.

I Ur spår, som har premiär den 28 januari, byter Fredrik losermenta­litet och säckiga kläder mot vinnarinst­inkt och träningsta­jts. Han spelar vd:n och träningsna­rkomanen Daniel.

– Daniel flyr in i träningen för att slippa känna efter, för att ha någon sorts kontroll över sitt liv. Systern flyr å sin sida in i alkoholen och i att inte ta ansvar. Han försöker hjälpa henne och de möts, sedan krackelera­r hela hans bild av varför han gör det här, säger Fredrik Hallgren.

– Han är högprester­ande och välutbilda­d och har pengar att lägga på grejer. Han tränar som en elitidrott­sman fast han jobbar heltid, så det är inte så konstigt att han inte pallar

Grät floder

Systern spelas av den i Sverige tämligen okända Katia Winter, som har gjort karriär i USA. Rakel Wärmländer gör Daniels fru.

– Jag hade inte en susning om vem Katia var och tänkte att det kanske var någon som aldrig hade jobbat och det kan ju vara rätt bökigt. Men hon är superhärli­g och Rakel är fantastisk. Hon skulle gråta i en scen och tolv tagningar senare grät hon fortfarand­e. Själv är jag helt slut efter två sådana tagningar. Hur mycket vätska har du i kroppen, människa?

Filmkarakt­ären Daniel tränar för Vasaloppet. Det gör Fredrik även privat. De nio milen skulle egentligen redan ha varit avklarade, eftersom han tränade mycket till filmen, men pandemin kom emellan.

Träningsvä­rk

Nu tar han nya tag inför årets upplaga. Det första skidpasset i spåren på Stockholms stadion i december blev emellertid tungt.

– Jag hade träningsvä­rk i tre dagar, säger han.

Varför ska man se filmen?

– Det är ett varmt drama med komiska inslag. Men det är ingen humorrulle, den handlar ju om tuffa grejer, som barnlöshet och sådant. En mysig film man blir både lite ledsen och glad av.

 ?? FOTO: JAROWSKIJ/YELLOWBIRD ?? UR SPÅR.
Katia Winter och Fredrik Hallgren spelar ett omaka syskonpar.
FOTO: JAROWSKIJ/YELLOWBIRD UR SPÅR. Katia Winter och Fredrik Hallgren spelar ett omaka syskonpar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden