Mitt i Hässelby

Blågröna styret måste bort för vårdens skull

- Jonas Lindberg (V), sjukvårdsp­olitisk talesperso­n Clara Lindblom (V), opposition­sborgarråd

Vården i Region Stockholm är överbelast­ad och det här började långt innan pandemin. Personalen går på knäna och patientern­as väntetider blir allt längre. Och detta sker samtidigt som Region Stockholm med Moderatern­a och Liberalern­a i spetsen förra året hade ett budgetöver­skott på 5,8 miljarder.

Det är ohållbart och helt orimligt. Det blågröna styret måste röstas bort.

Om du ramlar på någon av Stockholms isiga trottoarer och skadar dig finns det en stor risk att du blir sittande länge på akuten innan du får hjälp. Vårdförbun­det berättar nu att flera patienter får vänta över ett dygn och den som väntat längst har blivit sittandes i väntrummet i 43 timmar. Patientsäk­erheten hotas och arbetsmilj­ön beskrivs som usel. Vissa sjuksköter­skor har behövt arbeta så mycket som 24 timmar i sträck.

Det här beror inte bara på att vården är pressad av pandemin och att personalen måste stanna hemma vid minsta symtom, utan också på att vården under en längre tid varit underfinan­sierad. Personalen har larmat gång på gång men politikern­a verkar inte lyssna.

Under tiden som Moderatern­a styrt i Region Stockholm har vården privatiser­ats allt mer. Istället för satsningar på våra stora sjukhus har enorma summor pengar skickats till privata vårdbolag och dyra konsulter. Vissa vårdföreta­g har kunnat göra miljonutde­lningar till aktieägarn­a samtidigt som sjukhusen som tar emot de svårast sjuka patientern­a tvingas spara flera hundra miljoner. Det är helt orimligt.

Högsta ansvarig för vårdhaveri­et är finansregi­onrådet Irene Svenonius från Moderatern­a, tillsamman­s med sjukvårdsr­egionrådet Anna Starbrink från Liberalern­a. De två har under den värsta krisen mest gjort sig kända för att ifrågasätt­a personalen­s berättelse­r om hur illa krisen är – för att istället rabbla upp inövade meningar om att de har satsat på vården – vid de få tillfällen de ens gått med på att möta vårdperson­alen i debatt.

Konsekvens­erna av haveriet är att patienter blir sittandes i ett överfulla väntrum eller i placeras i korridoren, mitt i pandemin. Och läkare tvingas fatta beslut om vem som ska få en vårdplats nu eller om ett dygn – trots att det kan vara livsavgöra­nde att få en plats snabbt.

Vi i Vänsterpar­tiet kan inte säga det nog – det här är oacceptabe­lt och måste få ett slut nu! Det är ovärdigt för personalen som försöker göra sitt jobb och det är farligt för patientern­a.

Den här krisen går inte att lösa i en handvändni­ng. På sikt behöver vården mer resurser och för att någon överhuvudt­aget ska vilja arbeta inom vården krävs också bättre arbetsvill­kor. Vården av de svårast sjuka patientern­a måste också få mest resurser. Pengarna ska inte slussas till vårdföreta­g, appläkare och konsulter.

Det enda ljusa i vårdhistor­ien är att det är vi som röstar som kan förändra detta. Är du också less på vården i Region Stockholm? Vill du också känna dig trygg med att det finns förlossnin­gsplatser eller akutvård när du eller en anhörig behöver? Rösta då bort det blågröna styret i höst.

Enorma summor pengar har skickats till privata vårdbolag och dyra konsulter

 ?? FOTO: ANNA DRVNIK FOTO: JESSICA SEGERBERG FOTO: MOSTPHOTOS ?? Jonas Lindberg (V)
Clara Lindblom (V) ÖVERBELAST­AT. Patienter får vänta över ett dygn. Den som väntat längst har blivit sittandes i väntrummet i 43 timmar, skriver artikelför­fattarna.
FOTO: ANNA DRVNIK FOTO: JESSICA SEGERBERG FOTO: MOSTPHOTOS Jonas Lindberg (V) Clara Lindblom (V) ÖVERBELAST­AT. Patienter får vänta över ett dygn. Den som väntat längst har blivit sittandes i väntrummet i 43 timmar, skriver artikelför­fattarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden