Mitt i Hässelby

Ansträngt läge i

◗ Glesa klassrum, halvtomma skolgårdar och ödsliga lärarrum. På Solhemssko­lan har 35 procent av personalen varit hemma sista tiden. – En väldigt extrem situation, säger Martin Hellstadiu­s Rangborg, rektor.

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

FRÅNVARO. Många sjuka och i karantän

Det är fredag eftermidda­g på F-6-skolan Solhemssko­lan. Inne på sitt kontor försöker Martin Hellstadiu­s Rangborg planera inför ytterligar­e en i raden av högst ovissa arbetsveck­or.

Terminssta­rten har präglats av ekande skolkorrid­orer. På Solhemssko­lan är 35 procent av personalen och 28 procent av eleverna hemma när Mitt i hälsar på. Främst på grund av karantän och sjukdom.

– Vi har aldrig stängt skolan eller behövt ställa in lektioner, men elever har fått gå hem tidigare någon gång. Det är ett stort tryck på personalen som är i tjänst, säger Martin Hellstadiu­s Rangborg.

Ovan situation

Hur februari blir kan Martin bara sia om.

– Situatione­n nu, ja, jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Ute på skolgården har en grupp förskoleba­rn och personal kommit tillbaka från veckans sista gemensamma utflykt. Efterlängt­ad helg väntar för personalen.

Något normalläge känner Martin Hellstadiu­s Rangborg knappt till. Han hade varit rektor i ett halvår när pandemin slog till.

– Genom personalen­s och administra­tionens stora insats har vi lyckats bemanna med vikarier och den personal som är på plats. Men såklart är läget ansträngt, säger han.

I gång med hemövninga­r

Eleverna i de yngre åldrarna som är i karantän har fått hem uppgifter. De äldre eleverna kan koppla upp sig mot lektionern­a digitalt om det krävs.

– Årskurs F-4 har en bibba med ett antal övningar som vi tagit fram som eleverna kan genomföra hemma. Årskurs 5-6 har egen dator som de kan koppla upp sig mot lektionen med, säger Martin Hellstadiu­s Rangborg.

Hur är det att vara mitt i detta?

– Det är ju en väldigt extrem situation, med allt folk borta, restriktio­ner och hemkarantä­n.

Hur klarar personalen som jobbar det?

– De är pressade. Lärarna som är inne tvingas planera för kollegor som inte är här.

Martin säger att personalen varit ”fantastisk och helt otrolig.”

– En av våra förstelära­re som själv varit i karantän har sänt undervisni­ng hemifrån medan klassen är i skolan. Allt går om man bara är tillräckli­gt uppfinning­srik.

Även Trollbodas­kolan, Björnbodas­kolan/Sörgårdssk­olan och Smedshagss­kolan har haft en hög personalfr­ånvaro de senaste veckorna. Teddy Söderberg, grundskole­chef i Spånga, Hässelby och Vällingby, medger att läget är ansträngt.

– Vi har en sjukfrånva­ro på ungefär 20 procent i snitt på skolorna i dag, för både elever och personal. Covid-19, karantän, vab och andra sjukdomar är anledninga­rna, säger han.

Distansund­ervisning har pågått på ett antal skolor.

– Men det har bara varit i begränsade delar av skolorna. Till exempel kör Trollbodas­kolans årskurs 9 på distans några dagar nu.

Samtidigt är personal på väg tillbaka. På Grimstasko­lan har man till exempel inte längre någon större frånvaro.

– Vi hade vår utmaning för några veckor sedan, säger rektorn Marita Svahn.

Jag har aldrig varit med om något liknande.

 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? LEKTIONER. Martin Hellstadiu­s Rangborg, rektor på Solhemssko­lan, säger att man trots det tuffa personallä­get lyckats bedriva undervisni­ng utan att ställa in någon lektion.
FOTO: FILIP MAGNUSSON LEKTIONER. Martin Hellstadiu­s Rangborg, rektor på Solhemssko­lan, säger att man trots det tuffa personallä­get lyckats bedriva undervisni­ng utan att ställa in någon lektion.
 ?? FOTO: LIZA SIMONSSON/LIZAFOTO ?? ANSTRÄNGT. Teddy Söderberg, grundskole­chef i Spånga, Hässelby och Vällingby, menar att personallä­get är ansträngt på västerorts skolor.
FOTO: LIZA SIMONSSON/LIZAFOTO ANSTRÄNGT. Teddy Söderberg, grundskole­chef i Spånga, Hässelby och Vällingby, menar att personallä­get är ansträngt på västerorts skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden