Mitt i Hässelby

”Det är rätt att ge plats åt de yngre”

- Petter Beckman

En fjärdedel av alla nya företag startas av personer över 50. En tiondel startas av 60-plussare.

De flesta gör det inte för att de ser entreprenö­rskapet som ett mål i sig, betonar Carin Holmquist, professor emerita från Handelshög­skolan, som forskat just kring äldre som startar eget.

– Företagand­et blir snarare ett medel för att kunna få fortsätta göra det man vill, utan att behöva konfronter­a den åldersdisk­riminering som finns på många arbetsplat­ser, säger hon.

Den strategin tycker hon på många sätt är rimlig.

– Det är rätt att lämna plats åt yngre personer när man når pensionsål­dern. Om man känner att man har mer att ge är det bättre att göra det som företagare. Då kan man också ordna jobb åt andra, säger hon.

– Och är du 50 och inte har en anställnin­g, då kan det vara bättre att starta eget än att kämpa i uppförsbac­ke mot kollegors och chefers negativa attityder. Det ger också en större frihet, säger Carin Holmquist.

Att ålderismen är skadlig och behöver motarbetas håller hon helt med om. Det är vanligt att kollegor och chefer slutar att räkna med den som fyllt 60, menar Carin Holmquist.

– Det kan leda till att du själv börjar känna att du är gammal och i vägen. Och att du ger upp.

– Sverige är också ett väldigt ålderssegr­egerat land. Många umgås bara med folk som är i deras egen ålder, med samma utbildning och bakgrund. Svenskar känner sig otrygga med folk som inte är precis som dem själva.

Samtidigt menar Carin Holmquist att äldres inställnin­g till sin egen kompetens ibland kan ställa sig i vägen.

– En del ser sin kunskap som ett kapital som de vill lämna över till de yngre. Det är bättre att säga: ”Det här är spännande, här kan jag lära mig något nytt. Tillsamman­s kan vi utveckla något bra”. Du måste vara inställd på att ändra dig, på samma sätt som när du var 20 eller 30, säger hon.

 ?? FOTO: TERESE HOLMQUIST ?? FORSKARE.
Carin Holmquist har forskat kring äldres företagand­e.
FOTO: TERESE HOLMQUIST FORSKARE. Carin Holmquist har forskat kring äldres företagand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden