Mitt i Hässelby

Jessica Lyon: Alla kan odla!

ÅRET RUNT. Experten vill få fler av oss att våga testa – även på vintern

- Jonas Berge

◗ Jessica Lyon, känd från bland annat Odlingstv, vill att alla ska våga odla. Hon tror att världen skulle bli lite bättre då.

Så vad väntar ni på?

STOCKHOLM

Så här års, när det ljusnar brukar det börja. Det där suget efter att odla hos alla med tillstymme­lse till grön nyans i fingrarna. Jessica Lyon har det som jobb. Hon har också en mission att sprida odlingsglä­dje. I mars kommer hennes bok Odla i köksträdgå­rd, fönster & rabatt – hållbar trädgård året om.

– Jag vill stimulera kreativite­ten istället för att komma med pekpinnar. Alla kan odla – på något sätt. Man behöver inte ha en trädgård, eller tre som jag, säger hon.

Vad menar du med att världen skulle bli bättre om alla odlade?

– Det är så mycket som inte är så hållbart i branschen. Om man börjar odla lär man sig något om hur allt hänger ihop, hur kretsloppe­t ser ut. Det är ett naturligt lärande, är man mer med levande växter, får man direkt återkoppli­ng.

Något för alla

Bokens målgrupp är bred. Tanken är att den ska tilltala både nybörjare och dem som har odlat en del.

– Jag vill visa på saker man kan göra varje månad. Det måste vara lätt att komma igång, du ska kunna hitta en sida i boken som gör dig nyfiken. Många tänker inte på att man kan göra så mycket mer. Allt är så koncentrer­at till maj, juni, juli, säger Jessica Lyon.

– Det finns aldrig bara ett sätt. Många är rädda för att göra fel, men oftast finns det fler sätt som är rätt.

Det tar hon fasta på i boken, där det även finns förslag till lösningar om allt inte klaffar.

Jessicas eget intresse har funnits så länge hon kan minnas. Bara några år gammal hade hon en aha-upplevelse med mormoderns egenodlade sockerärto­r. Små fingrar som öppnar ärtskidor och stoppar i munnen.

Till egnahemshu­set i Norra Ängby där hon växte upp hörde en pytteliten trädgård med fruktträd och odlingsyta.

– Hela tanken var att skulle finnas en möjlighet att odla, att vara självförsö­rjande. Först i vuxen ålder har jag förstått hur viktigt det var.

”Föll för naturtomte­n”

Sedan mer än 20 år har Jessica bott på andra sidan staden, i Vendelsö.

– Jag föll för naturtomte­n och sedan har jag klamrat mig fast. Här finns stora möjlighete­r till självhushå­ll. Jag kan till och med plocka svamp, hasselnött­er och blåbär. Det råder en balans mellan vilt och uppodlat. På så sätt ökar den biologiska mångfalden. Jag har bin och ljung, gula ankor som ger ägg och äter mördarsnig­lar.

I ungefär tio år har hon haft ett populärt tv-program på bland annat Youtube, OdlingsTV. Och sedan två år driver hon en stor frilandsod­ling på Tyresta gård. Där kan man handla eller bara strosa runt och se hur man kan odla hållbart, på nära håll.

– Jag vill visa hur man kan sluta kretsloppe­t på en gård. Om man bara odlar en enda sak blir det sällan hållbart. Störst chans att lyckas har man om man försöker efterlikna hur växterna växer naturligt. Man kan ta hem alla världar till sig och resa utan att resa.

Det finns aldrig bara ett sätt. Många är rädda för att göra fel, men oftast finns det fler sätt som är rätt

 ?? FOTO: MAGNUS SKOGLÖF ?? MISSION. Jessica Lyon vill avdramatis­era odlandet. ”Många är rädda för att göra fel, men oftast finns det fler sätt som är rätt”, säger hon.
FOTO: MAGNUS SKOGLÖF MISSION. Jessica Lyon vill avdramatis­era odlandet. ”Många är rädda för att göra fel, men oftast finns det fler sätt som är rätt”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden