Mitt i Hässelby

Ska jag låta mitt barn ha betaltjäns­ten Swish?

◗ Juristerna på AVA Advokater svarar på läsarnas frågor inom familjerät­t och socialrätt. Mejla: familjejur­ist@mitti.se

-

FRÅGA: Min son vill ha Swish för att kunna överföra och ta emot pengar av oss föräldrar och kompisar. Det verkar bra och enligt sonen har alla hans kompisar detta. De är 14 år och jag tycker inte att det känns självklart att ge honom det. Finns det några risker med att ha Swish?

SVAR: Din fråga får vi advokater sällan men den borde ställas oftare. Idag har många ungdomar Swish och därmed också ett Bank-ID utan att veta att det kan gå riktigt illa eftersom man inte är insatt och därför inte vet vad som kan utgöra ett brott.

Att ha Bank-ID innebär att man har en digital identitets­handling där man kan identifier­a sig och uppta lån med mera. För att ingå avtal måste man dock vara 18 år så de riktigt stora problemen uppstår främst för lite äldre ungdomar som i flera fall lurats ge bort sin digitiala identitet, hamnat i problem och själva blivit dömda för brott som medgärning­smän och blivit svårt skuldsatta, ibland för livet.

Swish är ett enkelt sätt att överföra pengar snabbt och smidigt men tyvärr är också de brottsliga snabba med att utnyttja ny teknik. Det kan tydliggöra­s genom följande exempel. Y är 15 år och på väg hem. Unge X kommer fram och säger att han ska till frisören men har tappat sitt bankomatko­rt och frisören tar inte Swish. X ber Y att få swisha 600 kronor som Y sedan tar ut i bankomaten åt X för att hjälpa till. Senare kallas Y till polisförhö­r och meddelas misstanke om penningtvä­ttsbrott eftersom Y tagit emot pengar på sitt konto som härrör från brott.

Det händer även att bedragare säljer varor på blocket och ber en ung person om hjälp med Swish som i exemplet ovan. Köparen tror att han swishar till säljaren och när varan aldrig kommer polisanmäl­s köparen som då kan misstänkas för bedrägeri.

Ungdomar använder ofta Swish och generellt sett är det ingen fara om det används till personer den unge känner väl och litar på. Barnet behöver därför informeras om att det kan vara ett brott att skicka eller ta emot pengar om man inte vet ursprung eller var de hamnar.

Det är också viktigt att barnet aldrig ger ut lösenord eller låter någon använda ens Bank-ID eftersom bedragare då kan skapa ett nytt Bank-ID som denne förfogar över. Barnet måste vara säker på att ingen ser när barnet slår in koden för Bank-ID för att genomföra swishen.

Om ditt barn är 14 år är han inte straffmynd­ig men kan ändå bli föremål för polisutred­ning och kallas till förhör men kan inte åtalas och straffas. Istället kan socialtjän­sten komma att kopplas in.

Fundera alltså på om ditt barn är moget nog att förstå vikten av försiktigh­et innan du bestämmer dig.

De brottsliga är snabba med att utnyttja ny teknik.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden