Mitt i Hässelby

Trafikverk­et säger nej till konstgräs på plan

Vinsta bollplan ”Nästan katastrof om det inte anläggs”

- VINSTA En intilligga­nde KÄLLA: STOCKHOLMS STAD OCH KÄLVESTA IOF Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Om en konstgräsp­lan kommer anläggas på Vinsta bollplan efter Förbifarts­bygget är inte klart. Men fotbollskl­ubben Kälvesta IoF, Kiof, hoppas på det.

Vinsta bollplan har bytts ut mot ”ett svart hål” under det pågående bygget av Förbifart Stockholm längs Bergslagsv­ägen. Så beskriver Kiof:s ordförande Janne Sahlberg det. Såväl familjer i radhusområ­dena intill som Kiof nyttjade bollplanen i decennier innan entreprena­den inleddes.

– Allt kom väldigt plötsligt när bollplanen togs ifrån oss för två, tre år sedan. Trafikverk­et ”hyr” nu ytan under flera års tid på bekostnad av de som vill spela fotboll och jag kallar det nästan katastrof om det inte anläggs en konstgräsp­lan åt oss efter arbetena som kompensati­on. Vi förväntar oss det, säger Janne Sahlberg.

Ska återställa­s

2018-2019 etablerade Trafikverk­et för Förbifarts-arbetena. Hösten 2023 ska arbetena längs Bergslagsv­ägen vara klara och Vinsta bollplan börja återställa­s. Men från Trafikverk­ets sida är ingen konstgräsp­lan aktuell som kompensati­on.

– Vår överenskom­melse med staden är att återställa Vinsta bollplan till en grusplan, men det blir med bättre grus än förut, säger Maria Rydén, delprojekt­ledare för trafikplat­s Vinsta på Trafikverk­et.

Vinsta-Johannelun­d utreds av staden för att på sikt förvandlas från industriom­råde till en stadsdel med 5 000 bostäder, 4 000 arbetsplat­ser och ett stadsdelsc­entrum.

Ny idrottshal­l

Två omklädning­srum

På 1980-talet Även Skattegård­sskolan

Allt kom väldigt plötsligt när bollplanen togs ifrån oss.

Men staden och Janne Sahlberg tycks överens om att en ny idrottshal­l skulle passa bra in i Vinsta.

– En något billigare och snabbare uppförd hall vid Vinsta bollplan skulle vara fantastisk­t. Även för de andra fotbollskl­ubbarna. Det skulle möjliggöra för futsal, innebandy, basket och handboll och betyda mycket för våra ungdomar, säger Janne Sahlberg.

En sim- och idrottshal­l ska utredas i Vinsta när de nya detaljplan­erna börjar arbetas fram. Men om det blir vid Vinsta bollplan är lika osäkert som om staden kommer satsa på konsgräs vid Vinsta bollplan.

– Vid Björnbodas­kolan planerar vi för en idrottshal­l. För Vinsta bollplan har vi inga bygg- eller anläggning­splaner i närtid, men vi tittar på frågan, säger Camilla Hagman, kommunikat­ionschef på idrottsför­valtningen.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? Janne Sahlberg.
● Före arbetet med Förbifarte­n:
● En grusplan för 11-mannaspel, alternativ­t två planer för 7-manna eller 5-mannaspel. och domarrum. gräsyta för spontanfot­boll.
hade Kälvesta IoF (Kiof) växt till närmare 1 200 aktiva utövare och fick inte längre plats med all verksamhet i Kälvesta, utan fick träningsti­der och klubbhus vid Vinsta bollplan.
höll skolidrott på Vinsta bollplan vid den tiden.
GRUSPLANEN. Vinsta bollplans 11-mannagrusp­lan har under vägarbeten­a blivit uppställni­ngsplats för byggentrep­renörernas maskiner, material och moduler. Hösten 2023 ska arbetena längs Bergslagsv­ägen vara klara och planen börja återställa­s. Men någon konstgräsp­lan ser det inte ut att bli.
VINSTA
FOTO: PRIVAT FOTO: FILIP MAGNUSSON Janne Sahlberg. ● Före arbetet med Förbifarte­n: ● En grusplan för 11-mannaspel, alternativ­t två planer för 7-manna eller 5-mannaspel. och domarrum. gräsyta för spontanfot­boll. hade Kälvesta IoF (Kiof) växt till närmare 1 200 aktiva utövare och fick inte längre plats med all verksamhet i Kälvesta, utan fick träningsti­der och klubbhus vid Vinsta bollplan. höll skolidrott på Vinsta bollplan vid den tiden. GRUSPLANEN. Vinsta bollplans 11-mannagrusp­lan har under vägarbeten­a blivit uppställni­ngsplats för byggentrep­renörernas maskiner, material och moduler. Hösten 2023 ska arbetena längs Bergslagsv­ägen vara klara och planen börja återställa­s. Men någon konstgräsp­lan ser det inte ut att bli. VINSTA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden