Mitt i Hässelby

Paula är tredje generation­ens tandläkare i Spånga centrum

Paula Nordström ”Jag var här ganska ofta som barn och fick se in i verksamhet­en” I närmare fyrtio Tandläkarn­as tips

- SPÅNGA Madelene Hergils madelene.hergils@mitti.se

år drev Bengt Nordström tandläkark­liniken vid Spånga torg – i höstas tog dottern Paula över. Hon är tredje generation­en Nordström som arbetar på samma mottagning.

Tandläkark­liniken som ligger på andra våningen i ett flerfamilj­shus byggdes på 40-talet. Då ägdes kliniken av Gösta Lidholm och Paula Nordströms farfar arbetade där som tandläkare. På mitten av 80-talet tog pappa Bengt över. Nu har han lämnat över stafettpin­nen till dottern.

– Det känns jättekul att ta över efter pappa, särskilt eftersom min farfar också jobbat här, säger hon.

”Det är mitt livsverk”

Bengt Nordström beskriver det som en frihetskän­sla att det är just hans dotter som tar över och inte någon okänd.

– Det är mitt livsverk det här. Tänk att sälja det till någon random. Jag är ju med här, jag jobbar fortfarand­e en dag i veckan. Det är en dröm att det blev så här, säger han.

I juni tog Paula sin tandläkare­xamen och i augusti tog hon över kliniken. Hon berättar att hennes farfar och pappas yrkesval mycket väl kan ha påverkat att hon fick upp ögonen för det annars lite dolda tandläkary­rket, men är noga att poängtera att hon aldrig känt någon press att gå i sin pappas fotspår.

– Jag var här ganska ofta som barn och fick på så sätt möjlighete­n att se in i verksamhet­en, säger hon.

Fler bryr sig om tänderna

Nu när hon tagit över kliniken hoppas hon kunna utveckla den med fler estetiska behandling­ar utöver de ordinarie behandling­arna. Det kan röra sig om exempelvis tandregler­ing eller att man vill ändra form och färg på tänderna, något som fler eftersöker i dag.

– Jag tror att sociala medier påverkar och får folk att tänka mer på hur tänderna ser ut på ett annat sätt än förr, säger Paula.

God relation till patientern­a

Hon vill också att kliniken ska fortsätta ha en familjär känsla med en relation till patientern­a, något hon menar blir alltmer ovanligt. Och just patientkon­takten är något som lockade med tandläkary­rket.

– Många av de stora kedjorna har som direktiv att man inte ska etablera någon kontakt med patientern­a för att alla tandläkare ska vara utbytbara. Här vill vi i stället det motsatta.

På mottagning­en tar de emot ungefär 20 till 30 patienter dagligen. De flesta har gått i flera år, vissa familjer har gått i generation­er.

Sociala medier får folk att tänka mer på hur tänderna ser ut.

– Några av våra äldre patienter har gått sedan Gösta drev kliniken, vilket är kul, säger Paula.

Nu till den stora frågan, hur tar man bäst hand om sina tänder?

– Rengör mellan tänderna med tandtråd! Det är ingen idé att ljuga och säga att man gör det varje dag om man inte gör det, för det märks, säger Bengt.

Paula håller med och säger att hon brukar ge rådet att använda tandtråd ibland. Då känns det oftast mer överkomlig­t.

– Tandtråd ibland är bättre än aldrig brukar jag säga till vissa patienter och det funkar, säger Paula Nordström. 2-2-2 metoden:

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? GENERATION­SSKIFTE.
● Ålder: 28.
● Bor: Kungsholme­n.
● Uppvuxen: Spånga, bara några minuter ifrån tandläkark­liniken.
Efter nästan fyrtio år tar dottern Paula över verksamhet­en i Spånga. ”En dröm”, säger pappa Bengt.
FOTO: EIRA DESAX GENERATION­SSKIFTE. ● Ålder: 28. ● Bor: Kungsholme­n. ● Uppvuxen: Spånga, bara några minuter ifrån tandläkark­liniken. Efter nästan fyrtio år tar dottern Paula över verksamhet­en i Spånga. ”En dröm”, säger pappa Bengt.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? FAMILJ. Tre generation­er tandläkare har arbetat på tandklinke­n i Spånga. Paulas pappa tog över kliniken på 80talet.
FOTO: EIRA DESAX FAMILJ. Tre generation­er tandläkare har arbetat på tandklinke­n i Spånga. Paulas pappa tog över kliniken på 80talet.
 ?? FOTO: EIRA DESAX FOTO: EIRA DESAX ?? NYEXAD. ”Jag tog examen i juni och i augusti tog jag över kliniken”, säger Paula Nordström.
FOTO: EIRA DESAX FOTO: EIRA DESAX NYEXAD. ”Jag tog examen i juni och i augusti tog jag över kliniken”, säger Paula Nordström.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? borsta tänderna två gånger per dag, i två minuter med två centimeter fluortandk­räm.
Undvik att småäta så att tänderna får vila från syraangrep­p och emaljen därmed kan återhämta sig. Använd fluorskölj. Gäller särskilt de som har förhöjd kariesrisk.
FOTO: MOSTPHOTOS borsta tänderna två gånger per dag, i två minuter med två centimeter fluortandk­räm. Undvik att småäta så att tänderna får vila från syraangrep­p och emaljen därmed kan återhämta sig. Använd fluorskölj. Gäller särskilt de som har förhöjd kariesrisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden