Mitt i Hässelby

Miljonarv går till gymnasieel­ever

Rektorn skänkte pengar till unga

- HÄSSELBY/VALLENTUNA Louise Kristoffer­sson

Hon ägnade hela sitt yrkesliv åt skolan och eleverna där. Genom sitt testamente fortsätter hon sin gärning. Hässelbyre­ktorn Ulla Thaléns 1,7 miljoner ska hjälpa elever från studieovan­a hem i Vallentuna att läsa vidare.

Historien påminner om en saga, men är alldeles sann.

Ulla Thalén var en uppskattad rektor i Hässelby, närmare bestämt i Loviselund­s rektorsomr­åde. Hon levde ensam och hade ingen familj. Efter pensionen flyttade hon till Vallentuna och tillbringa­de de sista åren på Väsbygårde­n.

När hon avled 2020 visade det sig att hon testamente­rat alla sina tillgångar till Vallentuna kommun.

– Det är klart att en så generös gåva är vi inte bortskämda med. Vi tycker det är jätterolig­t, säger Christian Hedborg, avdelnings­chef på barn- och ungdomsför­valtningen som i somras represente­rade kommunen på bouppteckn­ingen.

När testamente­t lästes upp visade det sig att kommunen får 1,7 miljoner kronor. Pengar som ska gå till att stötta ungdomar i Vallentuna.

– Hon hade en önskan, som vi ska hedra, att hjälpa elever i gymnasieål­dern från socialekon­omiskt utsatta områden eller har dålig ekonomi att komma till högskolan.

”Fantastisk insats”

Anita von Krusenstie­rna var kollega till Ulla Thalén och en av tre som efterträdd­e henne som rektor i Hässelby. Tillsamman­s skrev de en dödsruna över sin tidigare chef där de beskrev en hennes mycket stora energi och kapacitet, liksom hennes hängivenhe­t för sitt jobb.

– Ulla var gladlynt. Hon var pytteliten och smal, jag tror hon vägde 45 kg. Bar alltid fina dräkter och klackade skor. Hade en väldig energi. Hon var en mycket god talare och arbetade verkligen för barn och ungdomar. Hon gjorde en fantastisk insats här ute i Hässelby.

Johan Klintberg, rektor på Vallentuna gymnasium, ingår i den projektgru­pp som planerar hur arvet efter Ulla Thalén ska komma till nytta.

I måndags träffade han Stockholms universite­t för att planera studiebesö­k där för elever från samhälls- och ekonomipro­grammet.

– På de programmen är det bara 50 procent som går vidare. Det är jättelite. Tanken är att de ska få personlig kontakt med studenter som ligger nära i ålder, etablera ett nätverk och få kunskap om vad det innebär att studera på universite­tet.

Hon gjorde en fantastisk insats här ute i Hässelby.

fått 1,7 miljoner kronor. Pengar som ska gå till att stötta ungdomar i kommunen. Ulla Thalén hade en önskan om att hjälpa gymnasieel­ever från socioekono­miskt utsatta områden eller med dålig ekonomi att komma till högskolan.

studenter från Stockholms

universite­t göra studiebesö­k i gymnasiekl­asser i Vallentuna.

studenter som studiecoac­her. De ska hjälpa gymnasieel­ever som behöver med svenska, engelska, matematik och svenska som andraspråk.

få ett startpaket med dator och SL-kort inför högskolest­udierna.

Bland annat ska

Kommunen ska anställa

Behövande elever kan

 ?? FOTO: SYLVIA LINDWALL FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? Ulla Thalén.
JOHAN KLINTBERG, rektor på Vallentuna gymnasium, har just haft möte med Stockholms universite­t om studiecoac­her. Även Södertörns högskola ska kontaktas.
FOTO: SYLVIA LINDWALL FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON Ulla Thalén. JOHAN KLINTBERG, rektor på Vallentuna gymnasium, har just haft möte med Stockholms universite­t om studiecoac­her. Även Södertörns högskola ska kontaktas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden