Mitt i Hässelby

Föräldrar upprörda efter beskedet

Skolinspek­tionens besked om stängning kom som en stor överraskni­ng

- VÄLLINGBY

Amel Olevic har tre barn på skolan i dag. ”Vi föräldrar tycker att skolan fungerar väl”, säger han.

Vårtermine­n ut, sedan stängs Jacobiskol­an. Flera föräldrar med barn på skolan var upprörda över Skolinspek­tionens beslut, när Mitt i träffade dem i början på veckan.

Stiftelsen för Bildning i Sverige, tidigare Al-Azharsifte­lsen, som driver Jacobiskol­an i Vällingby har alltså fått samtliga sina godkännand­en återkallad­e. Det betyder att Jacobiskol­an, det nya namnet på Al-Azharskola­n, stängs till sommaren.

På skolan går cirka 700 elever och, enligt uppgifter från föräldrar, ett hundratal anställda. När Mitt i är på plats utanför skolan på måndagen är frustation­en stor.

– Är ägarna olämpliga, kräv förändring­ar där. Men varför ska barnen och föräldrarn­a straffas? Hur många föräldrar har Skolinspek­tionen intervjuat om skolan? säger pappan Amel Olevic, 42, från Sundbyberg som sedan åtta år tillbaka har sina barn här.

Startat upprop

Amel Olevic har tillsamman­s med en grupp föräldrar dragit i gång ett Facebook-upprop som snabbt fått över 500 medlemmar. Man har även startat en petition med över 1 000 underskrif­ter mot Skolinspek­tionens beslut, berättar han.

– Vi kommer göra våra röster hörda, och ska se till att beslutet överklagas. Staten måste kunna hantera ledningen utan att det går ut över barnen och föräldrarn­a.

Amel säger att han ville ha en muslimsk skola där barnen skulle trivas.

– Vi har erfarenhet­er från andra skolor, både muslimska och kommunala, där

Här har barnen stormtrivt­s från dag ett.

kränkninga­r och mobbning skett. Här har barnen stormtrivt­s från dag ett, säger han.

”Eleverna som drabbas”

Läraren Mats är på väg in i sin bil på parkeringe­n. Han har jobbat i ett tiotal år på skolan och är märkbart påverkad av beskedet.

– Även om det begåtts fel så är det ju familjerna och eleverna som drabbas. Det är väldigt, väldigt sorgligt allt, säger han.

Visste ni om granskades?

– Jag kände bara till det som ligger bakåt i tiden. Man har inte känt sig helt trygg, men detta kom som en blixt från en klar himmel, säger han.

Mamman Salwa står utanför sin bil. Hon understryk­er att skolans styrelse har förändrats. att skolan

– Man försöker sköta sig, men inget verkar hjälpa. De kritiseras ändå. Det är friskolorn­a man går på. Antingen kritiseras de för att vara vinstdriva­nde eller för att de slösar pengar, säger hon.

Vårtermine­n blir alltså den sista för eleverna på skolan. Stockholms stad och andra kommuner med elevansvar måste nu erbjuda platser på kommunala skolor. Mitt i har utan framgång sökt skolans rektor Hussein Ibrahim.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? UPPRÖRT.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN UPPRÖRT.
 ?? ?? Filip Magnusson
Filip Magnusson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden